Вижте кога се очаква грипната вълна

8089
Вижте кога се очаква грипната вълна
Снимка: Thinkstock

Грипът идва в края на октомври. Това съобщи в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че няма поводи за притеснение и не се очаква грипната епидемия да протече по по-различен начин в сравнение с миналите години. „Обикновено в края на месеца до средата на ноември вече доказваме първата изолация на циркулиращи вируси. В последните три години винаги първите грипни вируси, които сме доказали в референтната лаборатория, са били от група Б. След това вече започва разпространение на грипната епидемия от А и уточняваме типа на вируса“, посочи проф. Кантарджиев. По думите му, е важно както хората, така и държавата да предприемат мерки срещу разпространението на вирусите през зимата.

Над 120 хил. българи се разболяват от грип всяка година

Повече от 120 хиляди души се разболяват от грип всяка година в България, предупреди Татяна Червенякова – изпълнителен директор на...

„Не очакваме нещо извънредно и страшно. Общо взето всяка година има грип, който е сериозно заболяване, и човек трябва в личен план, а и държавата да вземе мерки“, каза още проф. Кантарджиев. Той допълни, че в момента циркулират вируси, различни от грипните, и те се лекуват симптоматично. По думите му, спазването на добра лична хигиена е от ключово значение за предпазването от вирусите през зимата. „За лечението на тези вируси не се препоръчват антибиотици”, отбеляза проф. Тодор Кантарджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com