Москов изригна: Долна и мръснишка кампания се води срещу ваксините, прокуратурата да разследва

10325
Москов изригна: Долна и мръснишка кампания се води срещу ваксините, прокуратурата да разследва
Снимка: БГНЕС

Никога по никакъв повод не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов на извънреден брифинг, заради появилите се съмнения в качеството на доставената ваксина от Турция, съобщи БГНЕС.

„Това е желание на някакъв бизнес да реализира печалби. Буквално това е заплаха за сигурността на българските деца. В българските медии се появиха и тиражираха съобщения, които накараха десетки майки, десетки родители вчера да се обаждат в министерството, за да питат вярно ли е, че ваксината, която е внос от Турция е опасна, че има някакъв проблем с нея, защото някакви експерти са се изказвали? Ние третираме това като атака, която не е насочена към министерството, а буквално е насочена към националната сигурност. Защото ако вследствие на такава грозна и лобистка кампания, в българските родители се появи съмнение за качеството и сигурността на ваксината и от това се породи съмнение дали да ваксинират децата си, последствията за нашите деца могат да бъдат пагубни. Затова екипът на МЗ подготвя становище до прокуратурата и ще предаде цялата тази преписка на прокуратурата. Нека прокуратурата стигне до дъното кой стои зад цялата тази кампания, защото това вече не е лобизъм, това граничи с престъпление”, подчерта Москов.

МЗ внесе рискова детска ваксина, която не може да се ползва в имунизационния календар

От няколко месеца у нас липсват ваксини за задоволяване нуждите на задължителния имунизационен календар - за имунизация на новородените...

Той е убеден, че никога по никакъв повод не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар, никога и по никакъв повод.

Москов показа 2 петвалентни ваксини, които се прилагат у нас. Едната от тях е ваксината, която през 2013 г. спечели търг в България, другата е дарението от Турция на същата тази ваксина. „Разликата между двете ваксини е единствено в това, че върху едната има надписи на турски език. Друга разлика между двете ваксини няма. Абсолютно еднакви са и са гарантирани като качество. Толкова по въпроса има ли възможност ваксината внос от Турция да бъде некачествена и опасна. Турските производители, турската страна също е готова да заведе иск заради хората, които твърдят, че Турция е дала на България като дарение опасна ваксина”, обяви здравният министър.

За ваксината срещу Хепатит Б Москов каза, че в България тя има спечелен търг. Това е ваксината, с която България разполага в достатъчно количество за пълния имунизационен календар за децата. Ваксината, която винаги е печелила търговете в България, се използва в цяла Европа. Това е ваксината, която се прилага на българските деца.

Ако някоя майка има съмнения, породени от тази гнусна кампания за това какви ваксини се слагат на децата, просто вижте това, заяви Москов и отново показа ваксините. Дарението от Турция на ваксина за Хепатит Б, е извън споразумението с Турция за ваксини. Извън него във връзка с потенциален миграционен натиск, ние държим на склад тази ваксина срещу хепатит Б, която е дарение от Турция. При нужда имаме готовност да посрещнем някакъв тип обстановка с нужда от по-масова ваксинация срещу Хепатит Б. В момента този внос от Турция нито има нужда да бъде разпространяван, нито ще бъде разпространяван, категоричен е Москов. Ако трябва ще сложим и снимка на сайта, за да бъдат мамите абсолютно спокойни, за да не се влияят повече от мръсниците в тази кампания. Защото това е мръснишко, не е лобистко, а мръснишко, отбеляза още Москов.

Москов обеща, че ще се набавят липсващи ваксини за шестгодишните

До края на годината ще бъдат възстановени липсващите количества ваксини за реимунизация на шестгодишни деца. Такъв ангажимент пое днес ...

Изразявам дълбокото си презрение към хората, които стоят зад тази кампания, защото няма по-долна, ниска точка на човешкото падение от това, да използваш страховете на родителите за собствените им деца, за да реализираш бизнес интересите си. Оттук нататък прокуратурата ще е компетентният орган, който трябва да стигне до дъното на това кой и защо е поръчал тази долна, абсолютно съшита с бели конци, неотговаряща на капчица истина кампания, заяви още Петър Москов.

С днешна дата аз подписвам заповед за тръжна процедура в България, както е по закон, за обявяване на позициите по задължителния имунизационен календар, и каня най-официално всички фирми, които претендират за това, че са имали възможност да доставят в България ваксини, да дойдат да се явят на този търг и да гарантират българския имунизационен календар. Ако това не стане, ще продължим договорката си с Турция, за което още веднъж благодаря на турските си колеги, каза още здравният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване