Ваксината за шестгодишни от Турция щяла да се ползва за бежанци "при нужда"

9465
Ваксината за шестгодишни от Турция щяла да се ползва за бежанци "при нужда"
Снимка: Gettyimages

Взимаме ваксина от турското представителство на Sanofi, след като българското представителство на същата фирма е изготвяла същата ваксина - „Еувакс Б“, по изисканите критерии на нашата държава. Това заяви в парламентарния контрол здравният министър Петър Москов по скандала с ваксините за шестгодишните деца у нас.

Много добре знаете, че турското представителство няма необходим лиценз за разработка за ЕС. Как може тази ваксина да седи на склад и да се предвижда „при случай на необходимост“ ваксината да се поставя на бежанци, попита задалият въпроса Жельо Бойчев.

ЕС одобри бързо гледане на идеята за паневропейска охрана на границите

Държавни лидери от 28-те страни от Европейския съюз одобриха бързо разглеждане на предложението за нова агенция за охрана на границите ...

Не са поемани никакви допълнителни споразумения с Турция в областта на фармацевтичните продукти, увери Москов. Той посочи, че фирмите, които са се бавили с ваксината за шестгодишните, вече са се явили на търг и скоро ще почне реимунизация според календара. И добави, че с ваксините от Турция правителството е осигурило възможността да поеме „евентуален бежански натиск“.

Скандалът гръмна заради твърдения, че във ваксината "Еувакс Б" има тиомерсал. Тиомерсалът е живачна органична сол, която влияе пагубно върху централната нервна система като дори в малки количества може да предизвика опасни последици за здравето на човека. Москов обаче обяви на нарочна пресконференция, че няма разлика между ваксината от Турция и българската ваксина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com