Старият шеф на "Бърза помощ" в София се върна на поста си

26439
Старият шеф на "Бърза помощ" в София се върна на поста си
Снимка: БГНЕС

Георги Гелев се завръща в "Бърза помощ - София" след отпуск по болест. Това съобщи служебният здравен министър Мирослав Ненков, предаде БГНЕС.

Гелев беше временно отстранен от предишния здравен министър Таня Андреева след одитен доклад, който показа сериозни нарушения в ръководената от него структура. Но с пристигането си в здравното министерство служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков върна директора на столичната спешна помощ.

Спешните пациенти вече се карат в най-близката болница, казва здравният министър

Разпоредили сме спешният пациент в София да се закарва в най-близката болница. Това ще се отнася и за инвазивните кардиологии, заяви ...

Отстраняването на Гелев стана след поредния случай с починал пациент. Този път ставаше дума за смъртта на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова. Сред останалите пропуски, констатирани при одита на работата на Гелев по времето на Таня Андреева като здравен министър, са недостатъчната кадрова обезпеченост, недобрата организация на наличния състав при окомплектоване на екипите, недостатъчният контрол и продължаващата все още слаба взаимовръзката между 112 и стария телефон 150.

Именно от случая със смъртта на Димитрова тръгна и бунта в "Спешна помощ" в столицата. Близък приятел на Димитров - Младелин Димитров, който е бил очевидец на инцидента, при който тя губи живота си, разказа, че спешният екип не е действал адекватно. Според Димитров линейката не се е появила на мястото на инцидента е дошъл до около половин час по-късно, след като е бил подаден сигнал до телефон 112. "Когато дойде линейката, закачиха Елизабет за ЕКГ и тя показа права линия. Молихме екипа да я реанимира, да действа с дефибрилатор, но се оказа, че линейката няма такъв. Лекарите не пожелаха да я интубират, опитаха да я обдишат, но нищо. А едно от момчетата напипа много слаб пулс", разказа Димитров.

Според един от протестиращите по това време лекари пред "Пирогов" е абсурдно да се прави реанимация на човек, при който ЕКГ показва права линия. На това му казваме „гавра с труп”, категорично заявиха медиците, протестиращи пред „Пирогов”. И изключиха възможността ЕКГ-то да не е работило – съмнение, което изрази Младелин Димитров, който разказа за случай отпреди четири години, когато е идвала линейка за дядо му, ЕКГ-то е показало права линия, след като човекът диша и чак от четвърти опит излиза реалната кардиограма, показваща пулс.

 

Новият здравен министър ще проверява защо Андреева е уволнила шефа на "Пирогов"

Няма как да променим всичко в „Спешна помощ”, да увеличим екипите за София до 60. Съмнявам се и че ще има пари за увеличени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com