Властта намери виновни за линейките - шефовете на "Спешна помощ" в София

39693
Властта намери виновни за линейките - шефовете на "Спешна помощ" в София
Снимка: БГНЕС

Директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов са предложени за уволнение заради изводите направени относно проблемите в Спешна помощ. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на брифинг на тема Спешна помощ, предаде Агенция "Фокус".

Сред мотивите за предложенията за уволнения, не само от случая с починалата 40-годишна фотографка Елизабет Димитрова, са: недостатъчна кадрова обезпеченост, недобра организация на наличния състав при окомплектоване на екипите, недостатъчен контрол и четвърти извод - продължаващата все още слабост от години – взаимовръзката между 112 и стария телефон 150. Бойко Пенков посочи, че персоналните наказания са след оценка за създадената организация. "Пряко вина за този случай Гелев няма", каза зам.-министърът.

Данните на здравното министерство показват, че в столичната спешна помощ има разкрити и осигурени с пари 579 щата, от 179 за лекари. За съжаление са заети 90 лекарски щата. В столицата има налични 57 автомобила. По щат трябва да има 30 екипа средно месечно, според данните този показател за март е 20, а за април 21, по данни на Центъра за спешна медицинска помощ.

Зам.-министърът припомни, че от самото начало това ръководство на МЗ са извели като приоритет спешна помощ и създаването на звена за отложена спешност. Тази година са планирани и вече се подготвят обявяване на поръчки за инвестиции от 22 млн. лв. само за спешна помощ – за подобряване на условията на работа, за поне 50 нови линейки, 28 от тях добре оборудвани и 28 високопроходими. В рамките на преговорите с Брюксел да се приемат, че този приоритет е такъв, който те подкрепят, това ще влезе в Споразумението за партньорство. Там до момента сме се постарали да защитим допълнителна инвестиция в рамките на 140 млн. лв. само за спешна помощ за следващите две – три години, каза Пенков.

Животът на пострадалия зависи до голяма степен от бързината на реакцията на институциите за неговото спасяване

Линейките по бензиностанциите е на базата на сериозен анализ на системата на спешната помощ. Животът на пострадалия зависи до голяма ...

Зам.-здравният министър каза, че искат да дадат възможност за кариерно развитие и отново да се направи привлекателна професията "спешен медик". Продължават усилията за повишаване на заплатите. Надяват се и догодина да имат същата възможност за повишаване на заплатите.

Мерките на Министерството на здравеопазването идват, след като вчера, 27 май, почина известният столичен фотограф Елизабет Димитрова, която е снимала абитуриентски бал в София. На тръгване след събитието тя се свлича до колата си. Изплашените хора край нея веднага се обаждат на 112. Две жени, медицински сестри, започват незабавно обдишване и сърдечен масаж. Линейката обаче фатално закъснява, а от 112 предупреждават жената да не бъде местена, като е могло тя да бъде докарана до "Пирогов" за пет-десет минути. Цели 55 минути я чакат притеснените хора, стана ясно по данни на очевидци. Според тях в спешната кола не е имало дефибрилатор, а екипът се е държал грубо и неадекватно.

По думите на патоанатома, направил аутопсията, Димитрова е могла да бъде спасена при по-бърза реакция. От "Спешна помощ" уточниха, че е отнело време да бъде пренасочена линейка, тъй като тази, която е трябвало да е на смяна, е била на поправка.

Експерти казват, че за град с размерите на София трябват поне 40 линейки, а вместо това те са реално 11. По стандарти на Европейския съюз линейките даже трябва да са 60. А средната заплата в "Спешна помош" е около 500 лева.

Таня Андреева отрича, че повече няма да има лекари в линейките

Министърът на здравеопазването Таня Андреева категорично отрече, че повече няма да има лекари в екипите за спешна медицинска помощ, кои...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com