От 8 до 120 мин. ще идва линейката при пациента

5561
От 8 до 120 мин. ще идва линейката при пациента
Снимка: БГНЕС

Линейките ще пристигат в различно време според спешността на пациента, като за различните медицински проблеми срокът за екипите ще бъде от 8 до 120 минути.

Това е предвидено в отдавна чакания проект на нов стандарт за спешна медицинска помощ, публикуван на сайта на МЗ. Според проекта пациентите ще бъдат групирани в три категории, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код.

Д-р Дариткова: Темпът на промените в здравеопазването е леко забавен

Здравната комисия ще се заеме със законодателната си програма с летящ старт - още на 1 септември, за когато предвиждам извънредно засед...

До осмата минута екипите на спешната помощ ще трябва да пристигат при пациенти в най-критично състояние, които ще са с червен код. Това са хора с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане с висока вероятност от фатален изход, ако не се предприемат незабавни действия, пише в стандарта. Между 8 и 20 минути ще чакат пациентите с жълт код, които са в нестабилно здраве и потенциална опасност на живота, с признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения, които могат да застрашат жизненоважните функции, системи или органи, ако не се приложи бързо лечение. Последният вид пациенти - със зелен код, обаче може да чакат между 20 и 120 минути, тъй като според новия стандарт те са стабилни пациенти, при които има нисък риск от настъпване на усложнения.

Едни и същи на пръв поглед проблеми може да попаднат в различна категория, става ясно от проекта, пише в. "Сега". Така например нетравматично кървене може да бъде категоризирано с червен код, ако е налице загуба на съзнание или нарушение на дишането. По-малко спешно е, ако има само световъртеж или идва от гениталиите. Със зелен код пък е "ограничено рецидивиращо кървене при пациент на антикоагулант". Сигналът за задух също може да бъде три степени. При загуба на съзнание и силна болка в гърдите случаят е най-критичен. При болните от астма или сърдечна слабост, кашлица или хълцане пациентът получава жълт код. Най-леки са случаите на пациенти с изтръпване на крайниците вследствие на задух или с остро катарално възпаление на горните дихателни пътища.

Стандартът все още е на фаза проект. По данни от 2011 г. при 58 на сто от случаите спешният екип се е отзовал в рамките на 20 минути, при 27% - до половин час, а при останалите 15 на сто от обажданията хората са чакали над 30 минути. Неотдавна пък зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обеща всички линейки да достигат до всеки болен в което и да е населено място за най-много 20 минути, като начерта срок до 2020 г. Няма да има пациент, който да не може в рамките на 30 мин. да бъде обслужен от екип на "Бърза помощ", обяви зам.-министърът. България ще получи от ЕС 85 млн. евро за ново оборудване и линейки.

От септември заплатите на служителите от Центъра за спешна помощ в София-област ще бъдат увеличени, след като областната структура се слее с тази на столицата. Това каза пред bTV шефката на дирекция "Медицински дейности" в МЗ д-р Ивелина Георгиева. Колко ще е увеличението, не стана ясно. В центъра зрее бунт заради предложението на министерството за обединение.

Москов: Нито едно място, на което е локализирана линейка , няма да бъде променено

Няма да има нито една промяна на мястото, където работят хората, на мястото, на което чакат линейките, на постоянна стоянка, от където ...

По думите на Георгиева в момента спешните медици от София-област получават много по-ниски възнаграждения в сравнение с колегите им в другите центрове. Тя обясни, че лекарите ще получават допълнителните си средства едва след като се редуцира административният персонал, което всъщност е целта на промяната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com