В "Софиямед": Акушерката-изверг не е подписала граждански договор

12124
В "Софиямед": Акушерката-изверг не е подписала граждански договор
Снимка: бгнес

18 видове нарушения и пропуски - толкова са установени при проверката на Медицински одит за скандалната болница "Софиямед". Тя беше назначена след като акушерката Емилия Ковачева преби почти до смърт новородената Никол.

Абсолютно скандално е, че "договорът за извършване на работа чрез личен труд на Емилия Ковачева (бел. ред. - гражданския договор) и МБАЛ "Софиямед" е подписан едностранно само от възложителя!". Констатирани са работни смени от 24 часа само по основен трудов договор. Но Ковачева има и трудов, и граждански договор и организираните ѝ работни смени включват по 12 часа труд по всеки от договорите.

Здравната каса не може да спре дейността на "Софиямед"

От гледна точка на НЗОК не можем да прекратим дейността на „Софиямед”. Това каза управителят на Националната здравноосигури...

По отношение на оцелялата по чудо Никол е установено, че майката не е попълнила точен документ за информираност. На Никол не е назначено и извършено изследване на кръв, включително скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречнокорова хиперплазия, съгласно задължителните изисквания на медицински стандарт "Неонатология“. Липсват и документирани данни за проследяване обективното състояние на детето от дежурният лекар за времето от 8:30 часа до 19:30 часа на 18.04.2015 г., с изключение на декурзус, в който е отразено направеното кръвопреливане.

След проверката е ясно, че със сигурност ще има глоби и финансови санкции.

Разпоредена е и втора проверка на СРЗИ. Ако се установят още нарушения, ще последват административно-наказателни производства. Заради недостатъчния брой кадри, което също става ясно от одита, министерството ще преразгледа лиценза на Отделението по Неонатология и може да понижи нивото му на компетентност. Посочено е, че "Софиямед" не отговаря на изискванията за персонал в структурата по неонатология от второ ниво на компетентност. А точно това ниво на хартия поддържа "Софиямед". Най-високото ниво е трето.

Според bTV докладът на инспекцията по труда ще стане ясен в четвъртък, 7 май. В него ще бъдат записани нарушенията на болницата по трудовото законодателство.

Д-р Иван Колчаков: Стандартите на Софиямед биха закрили 90% от болниците

Болница "Софиямед" работи на нивото на световните стандарти и ни става тягостно, че някой иска да работим на извънземни стандарти с бъл...

В момента пред "Софиямед" има протест заради практиките в болницата. Протестиращите обаче са около десетина души, а организатор на протеста е "Протестна мрежа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване