В България ще има детска многопрофилна болница

24658
В България ще има детска многопрофилна болница
Снимка: Thinkstock

Голяма и модерна детска многопрофилна болница е едно от нещата, които ще се превърнат в реалност в България. Здравното министерство е готово да внесе в Министерския съвет предложение за изграждането й. Това ще стане още през следващия месец, съобщава „Преса".

Министър Таня Андреева вече е провела няколко срещи и разговори с българската педиатрична асоциация и националния консултант по педиатрия проф. Владимир Пилософ. Пред „Преса" той обясни, че идеята е детската болница да се построи на територията на Медицинския университет в София.

Болницата в Девин вече има работещи неврологично и вътрешно отделение

Болницата в Девин вече може да се похвали с работещи лаборатория, рентген, неврологично и вътрешно отделение, съобщи за Actualno.com км...

„Има подходящ терен, така че в никакъв случай не трябва да е на мястото на старото скеле в Александровска болница, което някога трябваше да е детска болница", обясни проф. Пилософ. По думите му запустелият строеж, започнат през далечната 1978 г., чиято първа копка е дело на Тодор Живков, не отговаря на съвременните европейски медицински изисквания.

„Няма европейска столица, която да не разполага с лечебно заведение за малчугани, където работят доктори от всички специалности и има най-модерната апаратура. За да се сдобие и София с детска болница, ще са необходими между 50 и 100 млн. лв.", посочи проф. Пилософ. Той добави, че идейният проект ще е дело на екип от чужденци, чиито имена засега се пазят в тайна. Те ще проектират безплатно.

Водят се и преговори с чуждестранни инвеститори. Целта е клиниката да е супермодерна, да разполага с отделения по всички специалности. Освен това ще има рехабилитационен център за недоносени бебета, както и клиника за новородени с различни проблеми в развитието.

 

1,4 млн. българи пътуват над 50 км до областна болница

Близо 1,4 млн. българи пътуват над 50 км, а някои от тях и повече от 70, ако здравето им налага да отидат в областна болница. Това ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com