Улесняват лечението на пациенти в извънболничната помощ, за чиито заболявания се изисква експертиза

3656
Улесняват лечението на пациенти в извънболничната помощ, за чиито заболявания се изисква експертиза
Снимка: Thinkstock/Guliver

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) утвърди нови изисквания в извънболничната помощ за инсулиново лечение на захарен диабет тип 1; лечение на захарен диабет тип 2; лечение с медикамента „Метотрексат“.

Новите изисквания са направени във връзка с актуализацията на Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС), съдържащ медикаменти за домашно лечение, които НЗОК заплаща. В списъка вече са включени новите лекарствени продукти с Международни непатентни наименования /INN/ Insulin degludec – за захарен диабет тип 1 и тип 2 и Empagliflozin-SGLT2 инхибитори за захарен диабет тип 2, както и промяна във възрастовите ограничения на Insulin detemir, съобщиха от НЗОК.

С "нещо като колцентър" НЗОК ще бори измамите в болниците

Ново звено в здравната система ще проверява за злоупотреби от страна на болниците и за лошо отношение на медицински лица към пациенти. ...

Според новите изисквания отпада необходимостта от прилагане на копие от рецептурната книжка на здравноосигуреното лице към документите, с които се предписва терапията, поради възможността за обективизиране на информацията за проведена предхождаща терапия от информационната система на НЗОК.

Освен това в ПЛС вече е включен медикаментът Метотрексат за парентерално приложение при лечение на пациенти с псориазис, серопозитивен ревматоиден артрит и юношески (ювенилен) артрит.

В изготвянето на новите изисквания са участвали консултантите на НЗОК по ендокринология и болести на обмяната, както и експерти от институцията по кожни и венерически болести, ревматология и детска ревматология.

Новите изисквания са в сила от 1 февруари 2016 г. Те са публикувани на сайта на НЗОК www. nhif.bg, линк „Лекарства“, подлинк „За договорните партньори“ – „Изпълнители на медицинска/дентална помощ“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване