Тепърва ще се бистри решение за спасяване на Спешна помощ

28152
Тепърва ще се бистри решение за спасяване на Спешна помощ
Снимка: БГНЕС

От утре временно изпълняващ директор на Спешна помощ в София е д-р Александър Златанов, директор на Районна здравна инспекция (РЗИ) София-област. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева на брифинг след среща с представители на Спешната помощ, предаде БГНЕС.

Ще бъде разгледана цялата нормативна уредба, засягаща Спешната помощ, за да се види какви промени трябва да се направят и за да бъдат удовлетворени лекарите. Предстои и сериозен разговор със Столичната община по отношение на неотложната помощ, която лечебните заведения на общината оказват. Според Андреева трябва да има минимум между 15 – 20 екипа на територията на СО.

Има хаос в повикванията за спешна и неспешна помощ

Има хаос в повикванията за спешна и неспешна помощ, но ние искаме да гарантираме сигурност на спешния пациент, без да увреждаме правата...

Министърът е поела ангажимент министерството да осигури екипи, ако трябва и от други лечебни заведения, за да се осигурява оптимално дейността в София. 4 или 5 екипа ще бъдат осигурени от Военномедицинска академия (ВМА), Пирогов, Св. Анна, Царица Йоанна-ИСУЛ.

Тя добави: „Предстои сериозен разговор със Столична община по отношение на неотложната помощ. Колегите от Спешна помощ са прави – те поемат цялата дейност след 19.00 часа. Това за мен беше новост. Очевидно системата се разпада на много нива. Не сме загубили всичко възможно. Процесът от създаване на идеята до гласуване в парламента е доста по-дълъг, отколкото на нас ни се иска”.

Според изнесените по време на срещата данни при 7000 щата в страната незаетите места са 400. От тях близо една четвърт са в спешната в София. Андреева добави, че за нея е необяснимо, че в столицата има толкова незаети места.

"Аз чух, че доста голяма част от системата се присъединява в нейна подкрепа. Критерий за смяна няма да бъде мнението на малка група хора". Това заяви по-рано днес премиерът Пламен Орешарски в коментар за протестите на лекарите след уволнението на директора на столичното звено д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов.

От спешна помощ са против повикването с есемеси, заплашват с протести

Правила и ясен регламент в работата на лекарите в Спешната помощ поискаха участниците в Третата национална конференция на работещите в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com