Таня Андреева обяви, че е готова концепцията за спешната помощ

81718
Таня Андреева обяви, че е готова концепцията за спешната помощ
Снимка: БГНЕС

"Готови сме с концепцията за спешната помощ. В момента няма интерес на хората да работят в спешните центрове. Не е въпросът само за заплати, но увеличение от 10 % ще има, вероятно през втората половина на годината ще мислим и за още повишение. Ще работим и върху квалификациите, ще има режим за специализация, ще има вариант от други отделения лекари да дават дежурства в спешното. Ще работим за изграждане на национални комплекси по спешна помощ. Това ще са звена, регионално разпределени, с директна връзка с 112. Линейките ще тръгват от няколко точки на София, например и ще транспортират пациентите в медицински центрове, които имат готовност да поемат пациента веднага, без да чака. За целта са предвидени 20 милиона лв. Това съобщи здравният министър Таня Андреева в предаването "Нека говорят" по bTV.

На въпрос на предшественичката си Десислава Атанасова: "Ще се лекуваме ли или ще умираме" Андеева отговори, че не разбира защо е това питане при условие, че Атанасова е била на чело на ведомството до преди 3-4 месеца. "Това е проблем, който съществува от години и най-малко политически непочтено е по този начин да се постъпва. Трябва са спасим лечебните си заведения. Някой от тях са докарани до фалит, други са пред фалит. Не ме притеснява вот на недоверие, за никой не е тайна, че положението в здравеопазването е много тежко. Няма приемственост. За мен е важно да си свърша работата и когато се върна в гилдията, сред моите колеги да имам тяхната подкрепа. Първо искам да ви кажа, че аз не търся слава и реформата в здравеопазването не е за един мандат. Ако има приемственост и всеки министър продължава това, което е започнато, здравеопазването щеше да е на друго ниво", категорична бе Андреева.

Андреева категорично не иска промяна по отношение на пушенето

Министърът на здравеопазването Таня Андреева категорично потвърди, че е против промяна в пълната забрана за пушене на обществени места....

По думите й много хора няма да са доволни от реформите, които е подготвила тя в здравеопазването. "В лечебните заведения няма да се допуска доплащане на пациентите ако те са здравноосигурени. Няма да бъдат доволни тези, които лъжат на търговете за лекарства, тези, които внасят в страната медикаменти на стойност 5 лв., а ги продават в лечебните заведения на 20 пъти по-високи цени", подчерта още здравната министърка. Предвиждат се също и много промени в начина на осигуряване. Един от вариантите е пълна демонополизация на Здравната каса. "Тя да работи като здравноосигурително или застрахователно дружество. След като сме готови с различните варианти те ще минат на обществено обсъждане преди да го поставим като политическо решение", обясни още Андреева.

По въпросът дали да отпадне забраната за тютюнопушуне на обществени места, повдигнат от управляващите партии, Андреева заяви: "Тежи ми обещанието на левицата". По думите на здравния министър всеки има своите аргументи за и против. "Решението ще бъде взето от парламента. За мен ако отпадне забраната ще е тежко разочарование като лекар и като министър, нямам нито един аргумент в полза на тютюнопушенето. Трябва да се грижим и за пасивните пушачи. Няма компромис, който може да се приеме, за да бъде опазено човешкото здраве", категорична е Андреева.

Тя коментира и другият горещ картоф, а именно бежанската вълна и появилите се в медиите страскащи информации, че носят страшни и непознати болести. "Сред сирийската популация няма заболявания, които да се срещат с по-голяма честота от българската. Освен маларията, но сега не е сезона на маларията. По голяма частота има на диабетно болните, има чревни инфекции, но не с по-голяма честота от тази при българските деца", обясни още здравният министър. Тя призова кметът на столицата Йорданка Фандъкова да осигури от фонда на общината допълнителни сгради, където да бъдат настанени бежанците.

На въпрос за провалените избори за директор на АГ "Шейново", който пост заемаше Андреева преди да стане министър здравната шефка обясни, че кметът на столицата трябва да каже защо се провалят изборите за директори, тъй като болницата е общинска. "Това положение силно затруднява работата и атмосферата в болницата. Призовавам за малко повече отговорност. Столична община се управлява от ГЕРБ нямам обяснение кой репресира политически", заяви Андреева.

Въпросът с реформата в СМП не е окончателно решен

Въпросът с реформата в Спешна помощ не е окончателно решен. За момента няма нормативен документ, с който парамедиците да могат да работ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване