Спорът около Москов се изроди - бил отклонявал вниманието от бюджета

28448
Спорът около Москов се изроди - бил отклонявал вниманието от бюджета
Снимка: БГНЕС

Преди да кажа каквото и да е, искам да подчертая безусловната ни подкрепа за лекарите, които са били унизени и се чувстват така. ДПС беше активна страна за прокарването на поправка в чл. 137 от Наказателния кодекс, който просто трябва да се прилага. А изявлението на Петър Москов представлява унижение за граждани на България, наричайки ги скотове – това е нищета на неговото самосъзнание, смята депутатът от ДПС Тунджер Кърджалиев.

Според Кърджалиев вината е персонална, а не колективна. Когато има случаи на нападение над лекари, трябва да се намери виновникът, да бъде съден. Но майка му, баща му, братятя и сестрите му и приятелите му не са виновни, заяви Кържалиев пред Нова телевизия. И добави, че „е друга тема” дали много хора в България „не живеят като скотове”. Кърджалиев неглижира и мнение от Facebook, което нямало нищо общо с темата – че ДПС си осигури 15% от последните избори, защото държи циганите в подчинение и ги купува с кебапчета при вотове.

Делото за побоя над медиците в "Овча купел" продължава

Днес, 10 декември, Софийски районен съд (СРС) ще гледа делото за побоя над екипа на "Спешна помощ" в столичния квартал "Овча купел" сре...

Петър Москов казва истината, но тази истина се чу по много странен начин, отвърна депутатът от Реформаторския блок Валентин Павлов. Какво щеше да се случи, ако здравният министър не беше подкрепил лекарите? Къде щяха да са те сега и нямаше ли да има техен протест? Реално истината е такава, каквато каза г-н Москов. Побои върху лекари има и в отделенията на болниците, не само при отиване на адреси, подчерта Павлов. И заяви, че Москов се е извинил вече няколко пъти.

Смятам, че проблемът с лекарите касае общо отношението към медицинските екипи. Промяната в Наказателния кодекс няма да реши проблема, посочи депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова.

Защо сега се случва това – вчера имаше изказване на вътрешния министър Веселин Вучков, че няма официална статистика на етнически нападения над медици. Да погледнем по-глобално – какво правим сега? Приемаме бюджет с 8 млрд. лева дългове. Дали не се отклонява вниманието на обществото със скандали около медиците? Защо този проблем се преекспонира точно сега, когато гледаме бюджета? Реформаторите крият, че сега в Бюджет 2015 се вземат 8 млрд. лева, заяви народният представител от БСП Емил Райнов. И припомни, че преди година, когато се е актуализирал държавният бюджет с 1 млрд. лева, се е вдигнал много по-голям шум.

След над година управление с трикове и хитрости, категорично смятам, че със сегашния държавен бюджет България ще има стабилност, отвърна Дариткова. В бюджета за здраве има 91 млн. лева повече, 300 млн. лева повече за НЗОК.

Кадиев: Москов мисли по ксенофобски и расистки начин

"Червеният" депутат Георги Кадиев обяви, че ще подкрепи поисканата от ДПС оставка на здравния министър Петър Москов. Поводът за и...

Не приемам конспиративната теория на д-р Райнов. Характерът на д-р Москов е такъв – той нарече ДПС „проклятие” от парламентарната трибуна, което е пример за избухливостта му, каза Кърджалиев. И пак изрече сакралните думи „друга тема” какво е щяло да се случи, ако МВР извади официална етническа статистика. Очите са предубедени в нашето съвремие, продължи Кърджалиев, който се заяде заради словосъчетанието „ромска махала”. Наричаме хората така, както те сами се самоопределят, добави народният представител на ДПС. Появи се министър, който иска да направи реформите и това не се харесва на някои хора, включи се и Павлов. Вчера Петър Москов ясно заяви, че в Исперих побоят над лекар е направен от българин, добави той. И не отговори пряко дали патрулките ще ходят с линейките, независимо откъде се подава сигнал да се окаже помощ.

На този етап не се готви законодателно предложение да се вземат социалните помощи на хора, които бият лекари, призна Дариткова. Вместо това в новия държавен бюджет били заложени пари за 20 броя повече здравни медиатори, които да осъществяват връзката между ромските общества и лекарите, добави тя. В момента тези медиатори били 120-140 - "четох някъде", каза Кърджалиев, който не знаеше точния брой.

Абсурдно е д-р Москов да се среща с цигански барони, за да решава проблемите със "Спешна помощ". Все едно вътрешният министър да говори с криминалния контигент, за да решава криминални проблеми, подчерта Емил Райнов.

Образование, жилищен проблем, трудова заетост - това са проблемите на ромското общество и когато те се решат, проблеми като тези с лекарите ще изчезнат, завърши Кърджалиев.

ДПС ултимативно поиска оставката на Москов

С нарочна декларация Движението за права и свободи поиска оставката на здравния министър Петър Москов. Причината - изказването на Моско...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com