След дебат с "ваксиниран ли сте срещу бяс" и "Аве, Цезаре", ще има доклад за ваксините два пъти годишно

6550
След дебат с "ваксиниран ли сте срещу бяс" и "Аве, Цезаре", ще има доклад за ваксините два пъти годишно
Снимка: БГНЕС

След дебат с "ваксиниран ли сте срещу бяс" и "Аве, Цезаре" в парламента, вече е ясно - ще има доклад за ваксините два пъти годишно

През януари и юли министърът на здравеопазването да предоставя доклад относно осигуреността на България с ваксини за имунизационния календар. Това предложиха 66 депутати от БСП и ДПС. Докладът трябва да се представя пред Комисията по здравеопазване на Народното събрание. Решението беше взето единодушно - 130 гласа "за" от 130 гласували.

Дебатът продължи почти два часа, а в него имаше запомнящи се реплики, които обособихме в този материал.

Въпросите и обвиненията към Петър Москов

Големият въпрос е дали има разрешение за употреба на "Еувакс Б" от ИАЛ при вноса на ваксини от Турция, след като там има завишено количество тиомерсал (бел. ред. – живак) според европейските правила, заяви депутатът от БСП Жельо Бойчев. Турският завод MEFAR (бел. ред. – откъдето България взе "Пентаксим") няма сертификат от ЕС и затова не се ползват продуктите му в ЕС, добави червеният депутат. "Санофи-Пастьор" дава гаранция за ползване спрямо турските норми и закони, не европейските, посочи Бойчев. И попита защо сега се готвим да внесем още 40 000 ваксини "Пентаксим" от Турция, както и как ще осигурим имунизационния календар за настоящата година? Колегата му д-р Емил Райнов пък поиска да знае дали въпросът за недостига е поставен пред ЕК?

В резултат на слаба организация се стигна до липса на ваксини за изпълняване на задължителния имунизационен календар през 2015 година, очертава се такава и през 2016 година, смята Жельо Бойчев. Бойчев припомни, че здравният министър намира вина във фармацевтичните компании, които не се явили на обявените обществени поръчки.

Бойчев директно попита защо Москов открива процедура за обществена поръчка за доставка на ваксини на 29 декември 2014 година и чак на 23.10.15 се открива нова обществена поръчка. Какво правихте тези седем месеца – вече знаем, че сте договаряли с Турция 100 000 ваксини "Пентаксим" и 100 000 ваксини "Еувакс Б", България изнася 5 млн. ваксини БЦЖ – против туберкулоза.

Не може добри намерения да минават през нарушения на закона, обобщи бившият социален министър Хасан Адемов. Той попита дали Москов е поставил неизпълними условия на обществените поръчки – кратки срокове и 20% неустойка? Защо не отговорихте на две запитвания на шефа на "Санофи-Пастьор" за доставка в срок от един месец на над 70 000 четири, пет и шествалентни ваксини? Правите ли разлика между срок на годност и срок на доставка, попита Адемов. Ще отречете ли, че официално пред Министерския съвет казахте, че ваксините ще се ползват в имунизационния ни календар, а след това сменихте позицията с думите, че ще ваксинирате няколкостотин деца на бежанци с хиляди ваксини срещу хепатит "Еувакс Б" при "спешна нужда", добави Адемов.

Много ми е странно бързината, с която се произведоха БЦЖ ваксините. Производственият процес е девет месеца - защо толкова се бързаше да се изнесат тези ваксини преди това, пиар ход ли беше, попита още Емил Райнов.

Отговорите на Москов

Скандалът с ваксините стигна до ЕК

Скандалът с ваксините стигна и до ЕК. Еврокомисарите от здравната комисия ще направят запитване към страната ни защо ваксините "Пентакс...

За пореден път здравният министър обясни, че от Франция в Турция отива същият продукт, който иначе идва под формата на ваксина и директно от Франция в България. Въпросът е само в пакетирането, цитира Москов документ от "Санофи-Пастьор".

MEFAR има хиляди сертификати за "добра производствена практика" – стандарт, който се ползва и в ЕС, каза още здравният министър, отговаряйки на въпроса на Бойчев. Добрата производствена практика е част от законодателството на ЕС и показва дали правиш нещо както трябва или не, уточни Москов. Той представи отново сертификат за качество на ваксината "Пентаксим" от "Санофи-Пастьор". Само за едната компонента има сертификат от "Санофи-Пастьор", за другите четири компонента, които се обединяват, няма такъв, възрази депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев, който поиска веднага Москов да подаде оставка. Двамата с Москов дори стигнаха до "премерване на документи" на парламентарната трибуна, защото и двамата представяха такива.

Петър Москов определи спогодбата с Турция за бартера с ваксини като оказване на помощ от съседни държави при хуманитарна криза. Той изрично поясни, че след консултации е решено, че заради по-високото количество на тиомерсал "Еувакс Б" от Турция не е подходяща за използване при деца – затова и си е сменил позицията, а и имунизационният календар имал "задължителна" и "препоръчителна" част, като от самото начало "Еувакс Б" минава по линията на препоръката. Ще държим до 2017 година на склад "Еувакс Б" заради очакванията от бежанска вълна, каза още здравният министър. Разделихте хората на такива, при които няма да се ползва ваксината и на такива, при които може и да се ползва - това намирисва на фашизъм, направи забележка Емил Райнов.

Дали имаш възможност да изпълниш волята на държавата се вижда при явяване на обществена поръчка. Поискахме 200 000 дози (бел. ред. – по 100 000 дози "Пентаксим" и "Еувакс Б") с обществената поръчка, по 8 обособени позиции никой не се яви, а след това с писмо ни се предлагат 70 000 дози. Това е все едно, г-н Адемов, да кажете, че ще се жените, но да не отидете на сватбата и да кажете на булката, че няма проблем да си продължите, илюстрира Москов.

Има 8 държави в ЕС, които са променили имунизационните си календари заради проблемите с доставки - например Франция. България и Румъния са дадени за пример от Брюксел, че са се справили, заяви Петър Москов.

Москов не отговори вярно ли е, че страна от ЕС е предложила помощ за ваксините

Опитах се многократно с факти, аргументи, данни да ви накарам да спрете с политическите спекулации. Повече с политическите ви атаки ням...

За финал той беше категоричен - гарантирахме имунизационния календар и не създадохме заплаха за националната сигурност, за когото скандалът е политическа атака.

Тези и контратези

Всеки дефицит в България се решава на пожар, може би защото е по-лесно да има корупция. В световен мащаб само трима производители правят биотехнологични ваксини в цял свят – затова повечето държави договарят доставки с дългосрочни договори, посочи независимият депутат Велизар Енчев. Специално за тези фирми бившият здравен министър д-р Мирослав Найденов каза същото преди време, като поиска промяна на Закона за обществените поръчки заради това, тъй като не може да се планира и реализира обществена поръчка за толкова дълъг период съгласно действащия сега закон. Енчев добави, че здравното министерство е трябвало да има грижата да бъде преведен етикетът и да се предупреждава, че ваксините от Турция нямат европейско разрешително. Освен това независимият депутат пресметна, че България е ощетена с 47 млн. лева заради износа на БЦЖ ваксина. Стойността на износа на БЦЖ ваксината е под 500 000 лева, а получихме нещо, чиято стойност е над 3 000 000 лева, опонира Петър Москов.

Същевременно депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване в парламента Дарина Дариткова защити Москов с категоричната оценка, че внесените ваксини не са опасни. Не бива да развихряме антиваксинални страсти, предупреди тя. Дариткова обаче веднага заяви, че ГЕРБ подкрепя предложението.

Ваксините не са забранени, но не се допускат до търговския пазар за свободна продажба, посочи Димитър Байрактаров от "Патриотичния фронт". Има си точен път – от здравното министерство през РЗИ, добави депутатът. Ако г-н Москов беше постъпил по буквата на закона, стотици родители нямаше да могат да получават детски помощи, защото децата им нямаше да са имунизирани, подчерта Байрактаров. Не е вярно, че не могат да се вземат детски помощи, при затруднения с ваксинирането, което не зависи ор родителя, се издава документ и няма пречки за помощите, възрази Дариткова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване