Скъпите лекарства със задължителна отстъпка

8965
Скъпите лекарства със задължителна отстъпка
Снимка: Thinkstock/Guliver

50 млн. лв. очаква да спести Здравната каса тази година от отстъпки от скъпоструващи лекарства. Това стана ясно след днешното заседание на Надзорния съвет на институцията, на което бе приет проект, който задължава фирмите, производители на лекарства без аналог, да дават отстъпки от цената на медикаментите. Какъв ще е процентът на тези отстъпки, ще се определя индивидуално.

Роднини отровиха 23-годишна варненка‏

Неграмотни роднини отровиха погрешка 23-годишна варненка. Жената е настанена в клиниката по токсикология във Военноморската болница, сл...

От Касата обаче не скриха, че така се създава риск ако производителят на лекарство не желае да направи отстъпка от цената му, да изтегли медикамента си от българския пазар, предаде Дарик.

Решението - фирмите, производители на лекарства без аналог задължително да предлагат отстъпки, е взето, за да се спестят средства в Здравната каса, информира ресорният министър Петър Москов: „Проектът за наредба 10 е приет. В тази наредба е посочен редът и начинът, по който се случват задължителните отстъпки на медикаментите, които са сами в група - нямат свой заместител. Това са най-скъпите медикаменти. Целта, която сме си поставили, в рамките на тази година не по-малко от 50 милиона от отстъпки трябва да бъдат върнати на Касата от бюджета за лекарства".

Лекарствата, за които не се предлагат отстъпки, няма да се покриват от Касата, посочи д-р Димитър Петров, подуправител на институцията: „В Закона е записано, че лекарства без отстъпа спират да се реимбусират от 1 януари 2016 година".

Министър Москов е категоричен, че задължението да дават отстъпки няма да прогони фирмите, производители на лекарства от българския пазар: „Няма такава опасност. Това е поредният фалшификат, който години наред се е превърнал в райско кътче за фармацевтичната индустрия".

Жените стават по-агресивни при лекарствена терапия срещу холестерин

Статините са популярни лекарства, намаляващи риска от сърдечно-съдови заболявания. Но заедно с това те променят жената, при това в не...

Петров обаче допусна, че е възможно някои фирми, които не искат да дават отстъпки да изтеглят лекарствата си: „Възможно е ако не се постигне договорка за отстъпка, едва ли ще се стигне до това".

Промените в наредбата ще влязат в сила след като бъдат обнародвани в Държавен вестник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване