Скоро всички болници, с изключение на три вида, задължително може да приемат спешно

4058
Скоро всички болници, с изключение на три вида, задължително може да приемат спешно
Снимка: БГНЕС

Всички болници ще са длъжни да осигуряват прием и лечение на спешни пациенти, предвижда проект за наредба на здравното министерство. "Лечебните заведения за болнична помощ са длъжни да осигурят не по-малко от 10 на сто от общия брой болнични легла за активно лечение във всяка болнична структура за прием на пациенти в спешно състояние", пише в нормативния акт. Това значи, че във всяко отделение на болницата ще се приема по спешност.

Изключение се прави само за отделенията по химиотерапия, лъчелечение и нуклеарна медицина. Но дори специализирани болници - например за очни болести, ще трябва да отделят 10% от леглата си за спешни пациенти. Досега в наредбата пишеше само, че болниците "осигуряват непрекъснато 24-часово изпълнение на лечебната дейност, включително и на медицинска помощ при спешни състояния", информира в. "Сега". Освен това държавните болници бяха задължени да разкриват спешни отделения. Това изискване остава непроменено.

Пръстовият идентификатор - препъни камък в преговорите по НРД

Националният рамков договор може и да не бъде подписан, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев след среща ...

Занапред всички болници ще трябва ежедневно да докладват на регионалните центрове по здравеопазване с колко свободни легла разполагат във всяко отделение, а РЗИ ще пращат справките на центровете за спешна помощ, които да знаят къде има свободни легла и къде да карат пациенти. Освен това болниците ще могат да променят броя на леглата във вече съществуващите си отделения само веднъж годишно - през януари. Изключения ще се правят при епидемии и бедствия, когато леглата ще могат да се увеличават, или при обективна невъзможност да се осигури прием за всички обявени легла - например напускане на кадри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com