Предлагат глоба до 40 хил. лева за износ на лекарства

60292
Предлагат глоба до 40 хил. лева за износ на лекарства
Снимка: Getty Images / Guliver

Глоба от до 40 хил. лева заради износ на прекомерен износ на лекарства предлагат депутатите Емил Райнов и Нигяр Сахлим Джафер, които са внесли законопроект за промяна на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Чрез внесените предложения се цели засилване на контрола при т.нар. паралелен износ на лекарства и лекарствени продукти от България към Европейския съюз. Износът е факт заради по-ниските цени на лекарства у нас спрямо западноевропейските пазари, а през 2012 година сме изнесли евтини лекарства на стойност 85 млн. лева за ЕС. За целта се предлага въвеждане на мониторингов механизъм, както и нови правомощия за Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) – директорът ѝ ще може с нарочна заповед да спре износа на лекарства, ако се прецени, че количеството им на българския пазар е твърде малко или липсата им би застрашила човешки живот.

Таня Андреева: Няма решение за увеличение на здравната вноска

Все още не можем да говорим за твърдо повишение на вноските за здраве, тъй като няма политическо решение за такъв ход. Засега това пред...

Ако разпореждането не се спази, при първо нарушение се предлага глоба от 10 до 20 хил. лева, а при второ – от 20 до 40 хил. лева глоба.

В законопроекта се предвижда и създаване на Експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти към ИАЛ, в който да влизат представители на Българския фармацевтичен съюз, на фармацевтичните факултети на университетите в страната, на Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз. Съветът трябва да разработи национални критерии за равномерен достъп до лекарства. Този съвет ще осъществява контрол и върху фармацевтите – кои лица имат право да практикуват професията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com