Пациентска организация скочи срещу пръстовите отпечатъци

4238
Пациентска организация скочи срещу пръстовите отпечатъци

С въвеждането на пръстови отпечатъци като средство за идентификация за влизане в болници и аптеки здравният министър Петър Москов вменява на българските пациенти, че са мошеници. В това са убедени от Конфедерация за защита на здравето, откъдето днес категорично заявиха, че не желаят вината за несъвършенствата в здравната ни система да се прехвърля върху българския пациент.

Не болният пише разходооправдателни документи и не той източва пари от здравната каса, подчертават от пациентската организация, и допълват, че в последно време министър Москов се е „превърнал от хуманен лекар в българомразец".

Персенски: Националната здравна карта не цели закриване на болници

Целта на националната здравна карта, която днес се обсъжда в министерството, не е да закрива болници. Тя е съобразена с  европейск...

От Конфедерация за защита на здравето се противопоставят на всички „доктрини", които в последно време се налагали в здравеопазването. Петко Кенанов, председател на организацията, подчерта, че не пациентите източват Здравната каса.

„На кого точно трябва да се взимат отпечатъци от пръсти? На тези, които са търговци, или на пациентите? Ние не сме престъпници. Напротив, има много търговци, които са хванати да престъпват закона. На върха на здравната ни търговия стои господин министърът на здравеопазването. И на последните събития се видя като в ясен ден, че господин търговецът използва всички свои права, за да може да търгува ваксини", заяви той, цитиран от Дарик.

Според Кенанов да задължиш пациенти да влизат в аптеки и болници чрез идентификация на пръстите е наглост.

„Когато този човек се превърна от хуманен лекар в българоомразец? Може би защото властта тотално е променила съзнанието му и защо досега мълчахме? Мълчахме, защото министърът намери начин да ни затвори устата", допълни Кенанов.

Москов и екипът му предложиха критериите за договори за болниците с НЗОК

Общи и специфични - това са двете групи критерии, по които здравното министерство предлага да се изготви Наредба за критериите и реда з...

От пациентската организация подчертаха, че ще сезират съда за идеята за пръстовите идентификатори. Според Кенанов решението за прилагането им е взето от един незаконно ситуиран надзорен съвет в здравната каса, тъй като в него имало един съветник на министъра, както и четирима представители на държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com