Пациентите ще могат спират пари на болници

17163
Пациентите ще могат спират пари на болници
Снимка: Thinkstock

Пациенти ще могат да спират пари на болници от утре, след като влязоха в сила промените в Закона за здравното осигуряване. Вчера те бяха обнародвани в извънреден брой на „Държавен вестник".

С поправките „Москов" се въвеждат както повече права, така и нови задължения за пациентите. Те ще могат да подават жалби пред директора на съответната РЗОК за неудовлетвореност или нередности. Те могат да се оплачат за отчетена, но неизвършена дейност, ниско качество на услугата, отказан достъп до медицинска документация. „Това ще е предпоставка за заигравания между конкуренти", обявява пред „Преса" зам.-председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски.

Нямало опасност фармацевтичните компании да приватизират задлъжнелите болници

Няма опасност болниците "да потънат" във фармацевтичните компании и терените им да бъдат приватизирани, защото в закона е предвидена из...

В същото време пациентските организации приветстват гласуваните текстове. На практика се узаконява листа на чакащите.

Законът за здравното осигуряване влиза в сила от утре, след като бе обнародван в извънреден брой на „Държавен вестник".

Промените предвиждат повече права на пациентите, които ще могат да подават жалби пред директора на съответната РЗОК за неудовлетвореност или нередности. За да бъдат основателни, жалбите трябва да съдържат поне едно от следните оплаквания: отчетена, но неизвършена дейност, ниско качество на услугата, отказан достъп до медицинска документация, получени от изпълнител на медицинска или дентална помощ суми без правно основание. Ако бъде установено нарушение, директорът на съответната Районна здравноосигурителна каса може да прекрати договорите с дадената болница или да й наложи глоба.

Срещу разширяването на правата на пациентите по този начин се обявяват от Българския лекарски съюз. „Това ще е предпоставка за заигравания между конкуренти. Когато говорим за качествени показатели, за тази удовлетвореност все още не е ясно какви са те", обявява пред „Преса" зам.-председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски. В същото време обаче пациентските организации приветстват гласуваните текстове.

В Бургас 30 души ще получат безплатен достъп до ревматологична помощ

От утре в Бургас 30 души ще имат безплатен достъп до ревматологична помощ в рамките на месец по предварително обявен график в МЦ &bdquo...

„Крайно време е България да тръгне по пътя на останалите европейски държави - здравеопазването да е така структурирано, че пациентът да е във фокуса на системата. В новия закон за първи път се регламентира въвеждането на два пакета - основен и допълнителен. В първия ще влизат всички социалнозначими болести, чието лечение трябва да се плаща от здравната каса 100%. С допълнителния обаче на практика се узаконява създаването на листа на чакащите за прием в болница. От понеделник ще продължим да бъдем обслужвани според досегашния пакет, докато МЗ не приеме наредбите, с които се посочва кои заболявания къде влизат", обяснява управителят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване