Пациенти алармират за липса на лекарство за онкоболни

3485
Пациенти алармират за липса на лекарство за онкоболни
Снимка: Pixabay

Препаратът за онкоболни – цитостатик, който се прилага при химиотерапия липсва. За това сигнализираха пациенти и техни близки от Пловдив.

Медикаментът „Цисплатин Акорд“ всеки ден се ползва при лечението на стотици пациенти. Включен е в многобройни схеми, които в момента не могат да бъдат изпълнени, а на практика остават без адекватно лечение. Най-лошото е, че последиците от провалените курсове водят до метастази и прогресиране на заболяването.

„През 2-3 месеца има сътресения с доставката на някакъв медикамент за нас, възмущава се 38-годишна пловдивчанка, оперирана от рак на матката. - Как в министерството не разбраха, че допълнителният стрес изобщо не ни помага. Затова толкова много болни губят вяра в традиционната медицина и прибягват до услугите на билкари и знахари.“

В действителност има проблем с доставката на медикамента, потвърди д-р Красимир Вальов, управител на Комплексния Онкологичен център в Пловдив.

Преди около 10 дни фирмата доставчик е уведомила, че до края на месеца няма да има внос на „Цисплатин“ и ще има проблем с осигуряване на продукта. Лекарството вече липсва, но съм уверен, че след 31-ви доставките ще влязат в ритъм, заяви здравният мениджър. Според него екипът на онкоцентъра се справя отлично с лечението на пациентите, което никога не се провежда само с един медикамент.

Нека болните да не се тревожат, до края на март остават десетина дни, след това всичко ще бъде наред, увери д-р Вальов. И добави, че това не е първата криза с лекарства за онкоболни, няма да е и последната.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com