Основният проблем в здравеопазването е неостойностяването на медицинската дейност

2825
Основният проблем в здравеопазването е неостойностяването на медицинската дейност
Снимка: Thinkstock

Настоящата ситуация в здравеопазването е настояща от доста време – от три месеца, и няма никаква промяна в нея, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Стоил Апостолов, управител на болницата в град Пещера.

„Ние работим в момента по единствения официален документ, който съществува в правното пространство и това е Национален рамков договор 2015. По закон, при неподписване на нов рамков договор, остава да действа старият документ. Всичко друго е в сферата на общественото обсъждане.

Медицинските специалисти искат справедливо заплащане

25 000 медицински специалисти работят в болниците у нас. Това са наполовина по-малко от средните стандарти в Евросъюза. Заплатите на хо...

Важните неща в здравеопазването още се коментират, но не мога да кажа докъде ще стигнем. Не ни остава време да прочетем изцяло нормативна уредба, защото имам много текуща ежедневна работа. Ние работим, защото трябва да отделяме време за пациентите“, добави д-р Апостолов „Националният рамков договор 2015 си е в сила, там са регламентирани нещата и ние работим по тях.

Но основният проблем на болниците и в здравеопазването като цяло е неостойностяването на медицинската дейност. Някой трябва ясно и категорично да каже „това струва толкова“ и всичко да се остойности.

Но в това трябва да участват няколко страни и основната да бъде Българският лекарски съюз. Но на този етап никой няма воля това да стане. Цената е ясна, въпросът е, че някой трябва да я плати – дали държавата, дали застрахователните фондове. Системата ще се успокои тогава, когато е ясно какво струва всичко“, коментира управителят на болницата в Пещера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com