НЗОК не дава пари за важно лечение у нас, защото лечението се провеждало ... в България

29981
НЗОК не дава пари за важно лечение у нас, защото лечението се провеждало ... в България
Снимка: Getty Images / Guliver

Когато стане въпрос за здравеопазване и НЗОК, една от първите асоциации е „абсурд”. Поредният такъв е, че Здравната каса дава в пъти повече за лечение на определен проблем в чужбина, отколкото би давала, ако осигури средства за лечението в България.

Става въпрос за т.нар. мозъчни пейсмейкъри, които от над една година се поставят с успех в България. Те помагат за възстановяване на мозъчната дейност, а първата операция беше на човек с Паркинсон, който беше обездвижен от шията надолу, но след поставянето на пейсмейкъра проходи. Операцията беше показана само от Нова телевизия.

Как една майка излекува детето си от аутизъм

Диета, която изключва натриевия глутамат, в някои случаи позволява да се сведат до минимум симптомите при децата-аутисти. До това откри...

След още няколко успешни операции в последните месеци стана ясно, че Здравната каса няма да осигури средства за пейсмейкърите през тази година. Това остави без шанс за оцеляване десетки пациенти.

Парадоксът е, че пациентите получават финансиране от Здравната каса, след като им е било отказано лечение от Здравното министерство с аргумента, че и у нас се правят подобни операции. Касата потвърди, че няма средства за пейсмейкърите у нас, но операциите в чужбина се плащали от друго перо в бюджета й, където пари има.

От болница „Свети Иван Рилски”, където правят операциите, са готови да сезират прокуратурата заради практиката на Здравната каса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване