НС прие окончателно измененията в Закона за лечебните заведения

6234
НС прие окончателно измененията в Закона за лечебните заведения

Депутатите в Народното събрание (НС) приеха окончателно промените в Закона за лечебните заведения. Гласуването на текстовете по закона отне на народните представители над 6 часа, информира БГНЕС.

Части от по-важните промени в закона включват създаването на Национална здравна карта. Тя ще се изработва въз основа на областни здравни карти и спрямо нея ще се финансира всяка една болница от НЗОК. Депутатите запазиха и изискването директорите на Диагностично-консултативните центрове да са специализирали в здравната сфера.

Със спешни центрове смъртността в България ще намалее с 10%

Смъртността в България ще намалее с около 10%, след като в страната завърши изграждането на спешни болнични комплекси, които ще бъдат н...

Същевременно едно от ключовите предложения в т. нар. реформа "Москов", касаещо приватизация на болниците, не получи подкрепа в зала.

След приемането на закона здравният министър благодари на народните представители за приемането на закона. "Благодаря, добра работа, извинете, ако с начина си на поведение сме имали разминаване, всичко е добре, когато свършва добре", заключи той.

Пред журналисти Москов обясни за комплексността на лечение, като заяви, че редакцията за нея потвърждава философията за това, че Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) трябва да изисква гаранция от болниците за определени в основния пакет, заболявания комплексна терапия, че разполага със съответната кадрова, структурна, апаратурна и инфраструктурна обезпеченост.

"Вече е факт и ясен механизъм, по който Министерството на здравеопазването през законовите разпоредби ще спре роенето на най-различни болнични структури без това да повлиява на здравния статус на гражданите като цяло”, заяви министърът на здравеопазването.

НЗОК ще предостави 4,5 млн. лева на болниците от своя резерв

Сумата от 4,5 милиона лева, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще даде на болниците, ще дойдат от резерва на самата кас...

Той добави, че третата група текстове, които са важни дават възможност на болниците да търсят обединение и връзки по между си. "Така да могат да оптимизират, взаимно да могат да спомагат за по-доброто лечение на пациентите, да пестят от обема от неприсъщи медицински разходи, за да може по-голямо количество от парите да остават за реално лечение или възнаграждение на работещите медицински персонали”, поясни Петър Москов.

Според него днешното гласуване на закона е било ясна демонстрация, че управляващо мнозинство съществува.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване