НС отхвърли увеличаването на Надзорния съвет на НЗОК

11055
НС отхвърли увеличаването на Надзорния съвет на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса ще продължи да се състои от девет души, вместо предлаганите от здравния министър Петър Москов единадесет.

Това реши мнозинството в пленарна зала по време на гласуването на окончателните текстове от Закона за здравното осигуряване, предложени от здравното министерство, предаде БГНЕС.

Предложението на вносителите в лицето на Петър Москов и екипа му настояваха надзорът на НЗОК да се увеличи с двама души, които да бъдат представители на държавата. Срещу тази идея се обявиха от опозицията в лицето на БСП и ДПС, които при гласуването в зала получиха подкрепа и от ГЕРБ.

Така при окончателното гласуване на тази част от закона в зала предложението за отпадането на това предложение на Москов бе подкрепено от 111 депутати, сред които представители на всички групи с изключение на Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Така по същество ГЕРБ бламира тази част от реформата на Петър Москов.

След това гласуване на практика се запазва сегашната структура на Надзорния съвет на НЗОК. Той се състои от девет членове - един представител на представителните организации за защита правата на пациентите, двама представители на представителните организации на работниците и служителите, двама представители на представителните организации на работодателите и четири представители на държавата, един от които е изпълнителният директор на Националната агенция за приходите. Предложението на Москов бе членовете да се увеличат на единадесет, като и двамата нови членове да са представители на държавата.

В пленарна зала той отново защити идеята си, че държавата трябва да има по-силна роля в надзора на касата, тъй като в момента той не носи отговорност за решенията си. Държавата не е нещо имагинерно - държавата сте вие, обърна се Москов към депутатите и ги призова да не оставят сегашното положение, което не е добро. Според опозицията увеличаването с още двама представители на държавата на надзора на НЗОК се нарича национализация, това е в ущърб на първоначалната идея на здравноосигурителния модел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване