Няма сигнали в управлението срещу здравната реформа, сигурен е Москов

7100
Няма сигнали в управлението срещу здравната реформа, сигурен е Москов
Снимка: БГНЕС

Дължа отговор на г-н Цветан Цветанов. Наистина има напрежение около здравната реформа. Безспорно една реформа, която преструктурира наяли се структури, е тежка, заяви пред Нова телевизия здравният министър Петър Москов.

Г-н Цветанов е прав. Той казва, че преди една идея да стане законодателен акт, тя трябва да бъде обсъдена. И сега публично обсъждаме точно Закона за лечебните заведения, каза Москов. Не мисля, че има сигнал за разклащане на програмата на правителството, от която здравната реформа е част. Ако вече има разклащане на власт на местно ниво заради реформата, не участвам в този разговор, заяви министърът.

Движение "България за гражданите": Не сме обсъждали ултиматуми към ГЕРБ

Не сме обсъждали ултиматум спрямо правителството и евентуално напускане на управляващата коалиция. Това заяви народният представител от...

Онкодиспансерите са болници, подчерта здравният министър. Всички външни анализи, включително на Световната банка, посочват като проблем раздутата администрация, която не си говори помежду си, добави Москов.

Сливането на онкодиспансерите с болниците предвиждат комплексно лечение. Целта е всеки от нас да получи пълноценен, комплесен отговор на заболяването си, а не всяка структура „да лекува своята част”. Онкодиспансерите дублират функции, които има в многопрофилните болници. И става въпрос за сгради, стоящи на по 30 метра, заяви здравният министър. От диагностиката до постеоперативното лечение – правим така, че всичко да минава в една сграда, подчерта Москов. В текстовете на Закона за лечебните заведения ще бъде уточнено, че който се занимава с онкология, няма да може да организира само част от лечението на пациента, а ще трябва да се направи ясен алогритъм „от-до”. Пациентът трябва да престане футболна топка между различните структури, добави здравният министър.

Основният аргумент срещу сливането на онкодиспансери и многопрофилни болници е, че така се наливат парите на онкодиспансерите в губещи структури. Москов засегна въпроса с онкологичния център в Русе, който отказва консултация с многопрофилната болница, в чийто двор е. Някой си е решил, че прави само една терапия със скъпи лекарства, която е печеливша. През годините в България има феодализация на лечението, смята Москов. Той даде пример и с онкодиспансера в Пловдив, където било различно и имало една затворена верига на лечение.

За финал в подкрепа на реформата си, Москов посочи Велико Търново. По негови думи там многопрофилната болница давала 600 хил. лева за транспорт до онкодиспансера, а той пък давал 400 хил. лева за изследвания. Нямаме намерение да променяме предмет на дейност при сливания – това са огромно количество пари, взети от Европа, подчертан е Москов.

Пациенти, граждани и лекари протестираха пред онкоцентъра в Шумен

Пациенти, граждани и работещи в Комплексния онкологичен център в Шумен излязоха на протест в защита на лечебното заведение, съобщава Да...

Политиката

Убеден съм, че от такова политиканстване хората не се интересуват. Това заяви Петър Москов по адрес на коментар на Лютви Местан как е мит, че КТБ

Ако видите програмата на Реформаторския блок при предсрочните избори, ще видите, че сега от нея се залагането на мерки като срещу цедирането, за международната фирма за разследване къде са изтекли паричните потоци от КТБ. КТБ не е банката на ДПС – КТБ е била дворец на фараони, независимо дали от ДПС, подчерта Москов. Ако г-н Местан подкрепя тези мерки, аз мога само да му благодаря, добави здравният министър.

По отношение на депозита на Иван Костов Петър Москов поиска да не го питат. Моля ви, не ме питайте за Иван Костов или Коста Иванов, бяха буквалните му думи. Толкова ли е лесно да се разграничи лидерът на ДСБ и партията от възхода на КТБ, беше попита Москов. ОДС излезе от властта през 2001 година, а по-късно започна разрастването на КТБ. Всеки човек има право да си управлява парите както искат. Не мога да коментирам как се управляват чисти пари, а проблемът с КТБ е как са се раздавали кредити на кухи фирми, подчерта Москов.

Москов е готов с инвалидните пенсии, Калфин и Горанов одобряват

Освидетелстването за трудоспособността на българите да става след получаване на експертиза от две комисии - медицинска и социална, а не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com