Младите започват да употребяват дрога още на 12-13-годишна възраст

8162
Младите започват да употребяват дрога още на 12-13-годишна възраст

Младите започват да употребяват дрога още на 12-13-годишна възраст. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" доц. Соня Тотева – директор на Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм.

"Основните фактори, които показват зависимост, са промяна в поведение, ако е ученик, започва да бяга от училище, понижава си успеха, изчезва от къщи, изчезват ценни вещи, пари от семейството, освен това детето или подрастващият се връща със зачервени очи, ако е пушил марихуана или е взимал амфетамини, става много изнервен, получава се инверсия на съня, през нощта слуша силна музика или стои на компютъра. Това са едни тревожни симптоми, при които родителите трябва да обърнат внимание", обясни тя.

27 милиона проблемни наркомани в света

Около 27 милиона души в света са проблемни наркомани, като почти един процент умират от злоупотреба с наркотици всяка година. Това по...

Ако близките забележат някои от тези признаци, трябва да потърсят помощ. "Трябва да се обърнат към специалист и най-добре е да се обърнат към държавни заведения, които макар и малко съществуват. В София, нашата болница е единствената, в която се предлага такъв вид помощ. Нека хората не се страхуват и не крият проблема, а да се обръщат за консултации и за лечение към специалисти, защото може да се помогне, това са лечими неща", каза още доц. Тотева.

Лечението в Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм е напълно безплатно. "Не се иска пациентът да има осигуровки към Здравната каса, което е много важно. Обикновено хората се обръщат към платени служби, които не са най-добрите и помощта, която се предлага от тях е доста съмнителна", допълни тя.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване