Не са договорени отстъпки за почти 90 лекарства, НЗОК ще започне новата година с над 100 млн. лева дефицит

10652
Не са договорени отстъпки за почти 90 лекарства, НЗОК ще започне новата година с над 100 млн. лева дефицит
Снимка: БГНЕС

"Здравната каса ще започне следващата година с над 100 млн. лева дефицит", каза пред журналисти тази вечер представителят на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК Станимир Хасърджиев, предава "Дарик нюз".

Той участва в заседанието на Надзорния съвет, на което трябваше да се обсъди проект за бюджет на НЗОК за следващата година.

БЛС иска промяна на пакета дейности, покриван от НЗОК

Българският лекарски съюз (БЛС) ще настоява да бъде променен основният пакет от здравни дейности, покривани от Националната здравноосиг...

В НЗОК не достигат 64 млн. лева за здравноосигурителни плащания за тази година, а още над 60 млн. лева не достигат за издължаване към западноевропейски здравни фондове, заяви Хасърджиев.

Възможностите за покриване на този дефицит са само чрез трансфер от държавния бюджет, допълни той. Според Хасърджиев в проекта за бюджет за следващата година не е предвидено да се покрие дефицит от тази година. В проекта за бюджет на НЗОК са заложени 3, 204 млрд. лева.

На заседанието се реши да се изискат аналитични материали от експертите ни, а обсъждането на проекта за бюджета на НЗОК отложихме за понеделник, каза подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.

Стана ясно също така, че се предлага да отпаднат търговете за онколекарства в болниците, а Касата да плаща директно на дистрибуторите.

На тях, вместо на аптеките, ще се заплащат напълно платените от Касата медикаменти за домашно лечение.

НЗОК разблокира резерва си, за да плати на аптеките

Здравната каса разблокира резерва си, за да осигури пари за лекарства за домашно лечение. На заседание на Надзорния съвет на институция...

Регламентира се също така възможност Касата да изисква поставянето на стикери върху опаковките на скъпите лекарства за домашно лечение и на тези в онкологията.

Така, ако подобни медикаменти се намерят извън аптека, болница, склад, на границата или в чужбина, това ще означава че са платени от касата за фиктивен пациент.

Освен това има реална опасност и Здравната каса да спре да плаща близо 90 лекарствени продукта. Причината - не са договорени отстъпки от цените им. За някои от тях няма алтернативно лечение.

Според новите правила, ако Касата не успее да договори отстъпки от цените на лекарствата, то тя трябва да спре да ги плаща.

От докладна записка на управителя на Касата до надзора, с която bTV разполага, става ясно че към момента не са договорени отстъпки за 88 лекарствени продукти. От Касата твърдят, че за повечето от тях има заместители, които ще продължат да се поемат, но за 5, аналог няма. Т.е. ако Касата спре да ги плаща, пациентите ще трябва да извадят цялата сума от джоба си.

Тренчев: Според очевидци министър иска нарочно да разори НЗОК

Според двама очевидци високопоставена личност в изпълнителната власт иска да фалира НЗОК. Става дума за министър. Това каза председате...

Сред тях е лекарство за рядко заболяване, от което страда 1 дете у нас. Стойността на лечението му само за тази година надхвърля 200 хиляди лева - сума, която занапред навярно семейството ще трябва да поеме. Диабетиците също ще се наложи да си плащат за глюкагона, който ги спасява при тежки хипогликемични кризи.

Касата не е успяла да договори отстъпка от цената на продукта и по правила трябва да спре да го плаща. Т.е. пациентите ще трябва да заделят по около 30 лева за всяка опаковка.

„Глюкагонът може да спаси човешки живот, защото ще отложи настъпването на необратими изменения, т.е. ще има възможност спешният медицински екип да пристигне и да вземе други мерки", обясни проф. Михаил Боянов, ендокринолог в УМБАЛ „Александровска".

От фармацевтичната компания заявиха за bTV, че не са в състояние да дадат отстъпка, тъй като цената в България е твърде ниска. Ще продължат обаче да го внасят. Ще направят и дарение на клиниките и специализираните кабинети по детска ендокринология, както и на екипите на Спешна помощ.

„Вероятно и в следващите години, ако не променим наредбата и ако не направим условията за преговори с фирмите по-гъвкави, тези проблеми ще продължат", каза Станимир Хасърджиев, от Национална пациентска организация.

До две години монополът на НЗОК ще бъде разбит, казват управляващите

Изцяло нов модел за финансиране и функциониране на здравната система предлагат управляващите в проекта на Национална здравна стратеги...

Пациентските организации ще поискат становища от националните консултанти за всяко от лекарствата, за които Касата ще спре да плаща. Ще настояват и за финансов анализ.

Междувременно Касата ще направи последен опит да се договори с фирмите.

 Всички са в очакване как ще приключи последният опит на Касата за преговори.

 Притеснение има включително и за тези, за които се твърди, че имат заместители и не е проблем да отпаднат от списъка - като например лекарство при инфекции на пикочните канали, което струва 70 лева, както и такова за лечение на страничните ефекти от диабета, което е около 30 лева.

 

НЗОК дава повече пари на болниците от миналата година, но отново недостатъчно

Общо 136 422 345 лева е платила Здравната каса през този месец за дейността на болниците, изработена през октомври, предаде bTV. Сумат...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com