Москов: Здравната карта става задължителна, законът е готов

15517
Москов: Здравната карта става задължителна, законът е готов
Снимка: БГНЕС

До края на декември в цялата страна ще има ясно разпределение на нуждите, потребностите, излишъците и недостатъците на болничната система. От следваща година здравната каса окончателно ще прекрати да финансира бизнес планове на мениджъри, ще се отпускат пари само за услуги, свързани със здравето на хората. Това заяви в Габрово министърът на здравеопазването Петър Москов, информира БНТ.

Той уточни, че здравната карта става задължителна, тъй като всички законови процедури вече са изготвени и съгласувани. 

Москов счита пускането на записите между Янева и Ченалова за атака срещу кабинета

Записите на разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова са „неуспяла политическа атака“ срещу Бойко Борис...

В Габрово здравният министър откри модерен многофункционален център за ранна диагностика на онкологични заболявания. Във връзка с финасовото състояние на болниците той заяви, че ще се следва ясна методика, а финансирането от касата ще става само съгласно закона за изпълнение на бюджета.

"Нека да кажем ясно: големите болници от типа на Габровската болница от типа на големите многопрофилни университетски и областни болници всъщност успяха да влязат в разчетените от касата лимити", каза Петър Москов.

"Касата направи на два пъти актуализация на техните бюджети във връзка с обективни нови дейности, които са възникнали. Отново казвам, касата спря, от следваща година окончателно ще прекрати да финансира бизнес планове на мениджъри, а ще финансира и ще закупува услуги за нашето здраве. Беше огромен труд, но дори се шегуваме с д-р Персенски, че след това, което правихме през последните няколко месеца няма достатъчно голям идиот, който да положи същия тоя труд, за да върне системата обратно там, където беше", заяви още здравният министър.

Припомняме, че вчера оконачателно приеха здравната карта на област Стара Загора. Проектът за здравна карта беше подготвен съвместно от експерти на РЗИ-Стара Загора и РЗОК след анализи и статистика за ползваемостта на легловата база в болниците от областта за последните 5 години.

Москов търси среща с Калфин и с шефа на НОИ за намесата в ТЕЛК-овете

"С Ивайло Калфин и с управителя на НОИ ще направим нужното усилие, за да прецизираме индикации, при които горните инстанции могат да сп...

Идея на здравното министерство е НЗОК да сключва договори не с всички болници. В здравната реформа сключването на договори между болниците и НЗОК ще се определя по все още изготвяща се национална здравна карта, която да определи в къде колко и какви болници има, за да се изяснят здравните потребности на всеки регион. Където болниците са повече, НЗОК ще сключва договори само с някои. Те ще се определят по нива на компетентност.

През септември Народното събрание създаде Национална здравна карта. Това стана с гласуваните на второ четене промени в Закона за лечебните заведения.

По картата ще се определя необходимостта от лечебни заведения за всеки район в страната. Предстои да се гласува дали Националната здравна карта ще се съобразява с НЗОК при сключване на договори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване