Москов забранява на болниците да искат доплащане или дарения

3901
Москов забранява на болниците да искат доплащане или дарения
Снимка: БГНЕС

Забранява се на болниците да изискват от пациентите си и от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и един месец преди и след нея. Не се допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от НЗОК.

Това гласи нова наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от здравното министерство, която ще бъдe разгледана утре на редовното заседание на Министерския съвет, обяви пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Москов: КС всъщност не каза, че пакетите са противоконституционни

На г-н Миков и колегите му само сърпове и чукове са им в главата. Ако мнението на г-н Миков ми беше ценно, щях да се обидя. Това заяви ...

От там уточняват, че ако бъдат одобрени, текстовете ще влязат в сила още следващия вторник след обнародването им в Държавен вестник

"С документа се забранява на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница, а също и за непълнолетни до 18 години в случаите когато са необходими допълнителни грижи за тях, които болницата не може да осигури", посочват от ведомството.

Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват сами.

Освен това със същата наредба ще се ограничи до 2 месеца срокът, в който трябва да бъде приет в болницата пациент, предвиден за планов прием. Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите.

Експерти: Москов е в задънена улица

"Д-р Петър Москов е в задънена улица. По един деликатен начин трябва да му бъде казано, че трябва да спре да маневрира колата на държав...

Също в документа ще бъде въведена електронната идентификация за здравноосигурените българи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com