"Москов вън", докато здравният министър защитава една от реформите си

10909
"Москов вън", докато здравният министър защитава една от реформите си
Снимка: БГНЕС

Онкодиспансерите нямат повод за притеснения, защото целта на сливането в многопрофилните болници, е оптимизация и възможност за използване на целия набор от услуги. Това заяви преди изслушването си в здравната комисия на Народното събрание здравният министър Петър Москов, предаде БГНЕС.

Москов подчерта, че идеята за сливане все още е проект, който е публикуван за обществено обсъждане. Министърът каза, че от 29 такива диспансери, "15 се намират по дворовете на болниците".

Мое право е по закон да сменя директор и не дължа обяснения за това, заяви Москов за освобождаването на директора на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Москов призна, че е освободил д-р Дечев, за да може сливането да се случи максимално бързо и защото затова е необходимо оперативно съдействие. Не мога да разбера защо това се превърна в политически въпрос с такъв обществен интерес, попита министърът.

Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова репликира, че не става въпрос за определена личност, а за това решенията да бъдат представени добре пред обществото. От друга страна Дариткова заяви, че е интересно защо при равни условия, едни болници са в добро състояние, а други не.

Пред здравната комисия Москов обеща да даде отчет за резултата от сливането след 6 месеца. На редицата депутатски въпроси, подозрения за търговски интереси и размиване на отговорност, здравният министър отговори, че в договора за създаване на гражданските дружества, юридическите правомощия ще бъдат много ясно уредени. Той увери, че търговете ще се провеждат от директорите на болниците, които влизат в УС на гражданското сдружение. Москов каза още, че печалбите на болниците ще бъдат справедливо разпределени и няма да се стигне също така до намаляване на заплатите на медицинския персонал.

Междувременно пред сградата на бившия партиен дом се провежда протест на пациенти, които се обявиха в подкрепа на освободения директор на болница "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев. Със скандирания "Не на сливането", "Искаме Москов вън", пациенти на болница "Св. Иван Рилски" подкрепиха освободения от здравния министър Дечев.

Лекарите и кметът на Благоевград срещу здравния министър

Лекарите и медицинският персонал на онкоболницата от Благоевград излязоха на протест днес срещу предложенията на здравния министър Петъ...

Москов отказа да коментира сигнала, подаден до БГНЕС от служители на здравното министерство за назначението на Ивалина Павлова. Павлова е директорът на Дирекция "Връзки с обществеността", но се твърди, че е назначена в нарушение на нормативната уредба.

Назначението на Ивалина Павлова е станало без конкурс. Тя е заела поста, независимо от факта, че не отговаря на изискванията по Класификатора на длъжностите в администрацията, според които за заеманата директорска позиция са нужни минимум 7-годишен професионален опит и V старши ранг. Единственото условие за заеманата длъжност, което Павлова покрива е това, че притежава образователни степени "бакалавър" и "магистър" по история и по здравен мениджмънт, но почти не е практикувала по магистърската си специалност, допълниха работещи в здравното ведомство.

Ключово за назначението на директора на Пресцентъра на Министерство на здравеопазването се оказала обаче политическата кариера на Ивалина Павлова, която през 2012 г. е сред учредителите на Движение България на гражданите, а през 2013 г., е кандидат за депутат от партията на днешния вицепремиер по европейските въпроси Меглена Кунева.

Назначението на Павлова е станало през месец март 2015 г., броени дни преди съпредседателите на Парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев и Найден Зеленогорски да обявят намеренията за поправки на Закона за държавния служител, с които политическите назначения и уреждането "Калинки" на държавна работа трябваше да останат в историята. Реформаторите обещаха да въведат и задължителен конкурс за постъпване в държавната администрация. Служители на МЗ поясниха, че назначението на директора на Пресцентъра, не е единственото в системата на държавната администрация от началото на мандата на министър Москов и екипа му, при което е допуснато нарушение на нормативната уредба.

Политическата чистка в държавната администрация и последвалите безпринципни назначения по високите етажи на властта на партийни кадри и на доскорошни протестиращи, извършени основно от министри от Реформаторския блок, стана повод за търкания в Четворната коалиция и доведе дори до твърденията за "преяждане с власт" от страна на реформаторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване