Москов: Ваксината "Пентаксим" е безвредна, няма забрана за използването й

3981
Москов: Ваксината "Пентаксим" е безвредна, няма забрана за използването й
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Петър Москов опроверга информацията за 5-валентната ваксина "Пентаксим", част от задължителния имунизационен календар на българските деца, че не отговаря на критерии, "някой щял да я забранява и че прокуратурата щяла да я спира от употреба". Това, по думте му, е категорична лъжа.

Гарантирам на родителите, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и ЕС, заяви Москов след редовното правителствено заседание.

„Гарантирам това на всички български родители. Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, но това не може да засяга спокойствието, майчинския инстинкт на хората за децата им. Това преминава границата не просто на политическото, но и на човешкото”, каза възмутено здравният министър.

Той обясни, че „Пентаксим” е прилагана и ще продължи да се прилага, както е било и в предишните години. „Всичко останало е лъжа. Ваксината е абсолютно безопасна и гарантира здравето и живота на децата. По никакъв начин „Пентаксим” не е забранена и няма как да е”, каза Москов.

Той пояси, че проверката на прокуратурата не е разследване срещу Министерство на здравеопазването, а била съвместна с него, за да се удостовери по различни анонимни сигнали, че ваксината не е опасна. „Проверката беше съсредоточена по отношение на другата ваксина „Еувакс” 0 против хепатит, която седи на склад при евентуална бежанска криза, природно бедствие. Тя не е била част от задължителния имунизационен календар. Ваксините от задължителния имунизационен календар не са предмет на проверка”, коментира още Петър Москов.

ДАНС нахлу в БНТ! Изземва кадри от филм за опасните ваксини от Турция

Агенти на ДАНС нахлуха в Българска национална телевизия в последния работен ден за седмицата, съобщи petel.bg. Агентите са иззели неизл...

Относно това защо предаването на журналистката Валя Ахчиева, която правеше разследване за тази ваксина, е спряно, той обясни, че няма никакво отношение към спирането му.

Няма забрана за използване на внесената от Турция петвалентна ваксина, заяви пред БНР заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков. Според наши източници Върховната административна прокуратура е изпратила писмо до Изпълнителната агенция по лекарствата, с което спира ваксината, докато се изясни дали е законна употребата й.

Шарков каза обаче, че тази ваксина е идентична с произведената във Франция и притежава всички необходими документи.

""Пентаксим"-а отдавна е по кабинетите на джипитата. Той е в задължителния имунизационен календар. Това е френска ваксина. Тя е разрешена за използване. Има, доколкото знам, необходимите документи от Изпълнителната агенция по лекарствата. Тя си е една и съща ваксина. Та нали самите те изпратиха писмо, в което казват, че това е тяхна ваксина. Много отдавна", заяви той.

Ваньо Шарков обещава до края на годината да има ваксини за шестгодишните

Извиване на ръце – така заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира поведението на фирмата, която трябва да д...

Внесената от Турция "Пентаксим" вече втори месец се ползва за имунизиране на бебетата в рамките на Задължителния имунизационен календар. Тя има същите активни съставки като произведената във Франция. Но тъй като е внесена от страна извън Евросъюза, възникна спор дали употребата й у нас е законна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване