Москов подписа окончателната наредба за здравните пакети

8049
Москов подписа окончателната наредба за здравните пакети
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Петър Москов подписа окончателния вариант на наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предстои обнародването й в Държавен вестник.

Наредбата разделя пакетът на медицинските дейности на основен и допълнителен. В основния пакет попадат тежки и социално значими заболявания, към чието лечение ще се насочи основният финансов ресурс, така че пациентите да имат бърз и напълно безплатен достъп до лечение. В допълнителния пакет попаднат болести и състояния, които не застрашават живота и лечението им търпи отлагане. Финансовият ресурс за тях ще е ограничен, което означава, че за покриваното от НЗОК лечение ще се чака. Ако пациентът не желае да е в листа на чакащите и иска незабавно лечение, ще трябва да си го плати или да разчита на допълнително здравно осигуряване.

Българският феномен: Лекарите намаляват, а болниците се увеличават

Всяка една година ще има увеличение с 20%, както тази година, за да може с едно по-добро заплащане да мотивираме българските лекари да ...

Според последния вариант 198 пътеки попадат в основния пакет догодина, където са включени диагнози от кардиологията, онкологията, детското и майчиното здравеопазване, инфекциозните болести, неврологията, неврохирургията. Хората с тези диагнози ще бъдат приемани незабавно в болница. 122 пътеки попадат и в основния, и в допълнителния пакет, като според тежестта на заболяването ще се преценява дали пациентът трябва незабавно да бъде приет за лечение или то може да бъде отложено с няколко месеца. Тук попадат диагнози от гинекология, уши, нос и гърло, гастроентерология и др.

В първоначалния вариант пътеките, които попадаха и в основния, и в допълнителния пакет, бяха наполовина по-малко – около 60.

Само три пътеки, свързани с козметични интервенции като отстраняване на белези и кожни дефекти, изпадат изцяло в допълнителния пакет.

За лечението на заболяванията от основния пакет няма да бъдат налагани финансови лимити на болниците, но за пътеките и състоянията в допълнителния пакет ще има финансови ограничения.

Все по-малко лични лекари с всяка изминала година

И през 2015 г. се запазва тенденцията личните лекари у нас да намаляват, сочат данните на здравната каса. През тази година индивидуални...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com