Москов: Може да има промени в законопроекта за лечебните заведения

6516
Москов: Може да има промени в законопроекта за лечебните заведения
Снимка: БГНЕС

Възможно е да има промени в законопроекта за лечебните заведения между първо и второ четене. Но правителството няма да отстъпи от гаранцията за комплексността на лечението на пациентите и привеждането на болничната инфраструктура в нормални, доказани европейски рамки. Това заяви здравният министър Петър Москов в сутрешния блок на bTV.

Петър Москов даде и пример как болницата във Велико Търново щяла да се оправи – като се продадат „излишните” имоти на болницата, обединят се структури и с парите от продажбите се направят ремонти. Примерът беше даден в рамките на темата за сливането на болници. Задължителен характер за сливане на болници няма по закон, ще има само препоръки за такива, където е възможно, подчерта Москов. Здравата човешка логика е когато има две болници в една сграда, те да се слеят, заяви той.

Шефът на БЛС: Сливането на болници трябва да е пожелателно

Национална здравна карта трябва да бъде изработена. Проблемът с акредитацията е възможният субективизъм, проявяван на комисиите. Сливан...

Законопроектът е на правителството – никой не дели там законопроектите на такива на Москов, на Бъчварова и т.н., подчерта здравният министър.

Там, където има ясност, пълноценност и комплексност на лечението в дадена болница, НЗОК сключва договор с нея. Ако досега целта е била как да се финансира някаква структура, защото толкова струва, сега целта е да се финансира лечението на болните. Разликата осигурен-неосигурен категорична ще е ясна от началото на следващата година, убеден е Москов. Имаме повишение на събираемостта на здравните вноски с 13% от началото на тази година, каза още той. Когато сте изрядно осигурен, ще има все по-малко неща, за които да доплащаме, посочи Москов.

На въпрос кои в крайна сметка ще са болестите в основния здравен пакет и в допълнителния, здравният министър наблегна на необходимостта държавата да се бори със заболяванията, заради които най-често умираме и сме нетрудоспособни.

От петък, 14 август, вече е публикувана Наредба 10 за лекарствата. С други думи задължително ще се прави поне 10% отстъпка при продажбата на лекарства на НЗОК. Така тези пари ще се връщат в здравната система и ще се използват за друго, заяви Москов. Ако няма връщане, съответната фирма ще губи договора си за доставка на лекарства в НЗОК.

Хасан Адемов: ДПС е "за" реформа в здравеопазването, но след широко обсъждане

ДПС е „за“ реформа в здравеопазването, но след широко обсъждане. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България&ld...

Прогнозният разход за лекарства, които ще плати НЗОК, е 887 млн. лева. Миналата година сумата е 795 млн. лева, като всяка година има покачване – от 2011 година насам, когато сумата е била е 453 млн. лева. Средно за лекарства НЗОК дава между 12 и 15% повече всяка година, а средното ниво в ЕС е 3-4%.

По отношение на ТЕЛК-овете здравният министър посочи, че през септември ще бъдат внесени съответните законови промени и в Закона за здравето, и в социалното и пенсионно законодателство. Яснота и съгласие със социалното министерство имаме, увери той.

За финал Петър Москов заяви, че не мисли, че може да се говори за коалиция ГЕРБ – ДПС – АБВ. В момента, в който ГЕРБ и Реформаторският блок гласуват различно, законопроектът се решава от ДПС. При това положение нека политическите формации да обясняват на избирателите си защо се получава така. За съдебната реформа ДПС прие текстове, максимално близки до тези на Реформаторския блок, каза Москов. Малко ми е омръзнало от хора, които търсят абсолютната истина и абсолютната чистота. Но аз държа всички партии и в управляващото мнозинство да препотвърдят зад програмата за управление. Ако има различие спрямо началото на управление, тогава ДПС ще решава кой е победител при гласуването в Народното събрание, каза Москов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване