Москов даде основания на съда да накаже масово обрязване на деца

9352
Москов даде основания на съда да накаже масово обрязване на деца
Снимка: БГНЕС

От медиите разбрахме за публичното масово обрязване в Омуртаг. Това каза здравният министър Петър Москов по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на независимия народен представител Велизар Енчев. Енчев постави питане заради състояло се на 4 септември масово обрязване на над 200 деца от Омуртаг и Търговищко, извършено от турски лекари и финансирано с пари от валията на Одрин. Според депутата това е акт на нарушение на правата на децата и не може да става въпрос за религиозна свобода.

Москов обясни, че е имало проверка на здравното министерство по случая, което е доказало, че не е постъпило искане за установяване на квалификацията на турските лекари, извършили публичния сюнет. По закон те е трябвало да имат разрешение от здравното министерство, а това не е направено, стана ясно от думите на здравния министър.

Какви са причините за женското обрязване?

Швейцарски учени опровергаха един от най-важните аргументи, които пречат в борбата с женското обрязване – че този жесток ритуал с...

От медицинска гледна точка не бих си позволил публичността на проявата, уточни Москов. Той каза, че обрязването, като религиозен ритуал и съгласно българското законодателство, трябва да се прави от медицински лица, като тази дейност се заплаща и от НЗОК.

В отговор Велизар Енчев поиска намеса на прокуратурата – не е проверена медицинската квалификация на лекарите, не е уведомена РЗИ-Велико Търново, както и здравното министерство, изброи основанията си бившият член на "Патриотичния фронт". Надявам се Бойко Борисов да се намеси, но той няма да го направи, защото идват избори, заяви независимият депутат. Той представи и медицинско становище, според което дори в болница има риск от инфекция при обрязване. Ако ще се прави сюнет, то трябва да се ползва диоден лазер, гласи становището, представено от Енчев. За финал той помоли Москов да му съдейства при подаването на сигнал в прокуратурата – за нарушаване на човешки права и за нарушаване на суверенитета на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване