Миков за здравната реформа: Болници вземат пари за стаи и клечки за уши

3656
Миков за здравната реформа: Болници вземат пари за стаи и клечки за уши
Снимка: БГНЕС

Ние можем да чакаме, но българските граждани през това време ще умират. Защо трябва човек с някакво заболяване да чака, след като си е платил здравните вноски? С тези думи председателят на БСП Михаил Миков коментира горещата тема със спряната от Конституционния съд здравна реформа на Петър Москов, за която беше искан и вот на недоверие, но неуспешно.

От 1999 година средствата на НЗОК са се увеличили с 1000%, а ние сме намалели с 2 млн. души, посочи Миков. Над 1 млрд. лева отиват за лекарства. Какво реформира Москов – каквото измисли неговият „баща” Костов, болниците да са търговски дружества. В България личните разходи на гражданите за здравеопазване са над 5%, при средно ниво 3% в ЕС. Знаете ли, че в някои болници искат 150-200 лева за стая с цветна телевизия, интернет? Искат и пари за клечки за уши – 50 лева, обясни червеният лидер пред Нова телевизия, който добави и, че може да представи фактури като доказателство.

Общински болници: Решението на КС е добро за здравната система

Решението на Конституционния съд да отмени една от основните реформи на здравния министър Петър Москов е добро за здравната система, за...

И преди Москов положението не беше добро, но той подсилва ефекта, превръщайки здравето в стока, каза Миков. Той проракува, че много малки общински и държавни болници ще затворят до края на годината. Москов прави така, че да затварят, защото се пренасочват финансовите потоци към по-големи болници, там отиват и лекарите, смята червеният лидер.

Само за първите два месеца през тази година са родени с 1500 по-малко родени деца спрямо миналата година, когато стигнахме ниво, невиждано от 1945 година, когато мъжете са на война, предупреди още Миков. Той веднага уточни, че не твърди, че при Орешарски сме се чувствали много по-добре. Калфин замрази помощите за деца – дали тогава единствените причини са от сексуален характер, попита иронично Миков.

На въпрос защо рейтингът на БСП е два пъти по-нисък от този на ГЕРБ, Миков отвърна, че „не сме още чути”. Постепенно се виждат резултатите от второто управление на ГЕРБ стават ясни, спират се и се дават например обществени поръчки не на база на закона, тръгна по пътя на оптимизма лидерът на БСП. Всички тези с обществените поръчки са хора на Борисов – от кръга на „Котараците” например. Ето Кирил Домусчиев – влезе в бизнеса със събирането на боклука във Варна и София, каза Миков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com