"Медицински одит" не смята, че "Софиямед" е покривала случая с Никол

10761
"Медицински одит" не смята, че "Софиямед" е покривала случая с Никол

Започнахме проверка на „Софиямед” на 24 април, когато самата болница извади изводи за дейността си. Това заяви шефът на Изпълнителна агенция „Медицински одит” доц. Златица Петрова в сутрешния блок на Нова телевизия. Петрова стана шеф на агенцията, след като през 2012 година беше освободена от поста заради раздаване на бонуси „не по установения ред”.

Установихме отклонения по отношение на условията за работа. Пример е „човешият ресурс” – например второ ниво на компетентност за Отделението по неонатология. Вместо четирима лекари, както гласи стандартът, „Софиямед” има само двама лекари. В клиниката по акушерство и гинекология стандартът е спазен, уточни доц. Петрова.

Акушерките искат отделен медицински стандарт за тяхната дейност

Алиансът на българските акушерки поиска да бъде създаден отделен медицински стандарт за тяхната дейност. В момента има общ стандарт ...

Доц. Петрова посочи, че има липса на документирани данни за състоянието на малката Никол, което вероятно щяло да бъде оспорено от „Софиямед” като нарушение. След като детето е бито през нощта, чак в 19:00 часа на следващия ден вече има данни за състоянието на Никол, каза Петрова. Отразено е само кръвопреливането, защото детето е „леко жълто”, има много нисък хемоглобин, заяви тя. Попитана дали тези документални липси не са опит да се скрие истината, доц. Петрова отговори, че би го класифицирала като небрежност.

Шефът на медицинските инспектори заяви, че „Софиямед” е нарушила собствения си правилник по отношение на Емилия Ковачева и даваните от нея двойни смени. От месец януари насам Ковачева е имала по седем 24-часови дежурства месечно, каза доц. Петрова. Може ли една жена с толкова смени непрекъснато да наблюдава новородените, попита риторично медицинският инспектор. Тя добави, че акушерката е била подкрепена от неонатолог – лекар, но той е почивал, когато е нямало спешна ситуация.

Като нарушение е установено, че не всички служители на болницата са застраховани. Застраховани били едва 77 лекари.

Не оспорвам, че вероятно има нарушения и в други болници, каза доц. Петрова. Масово в здравната ни система положението е лошо, измъкна се тя на въпрос дали стандартите, които трябва да се спазват в болниците ни, масово не се спазват. Като нарушение на стандарт се счита и източването на пари от НЗОК чрез клинични пътеки, уточни доц. Петрова. В тези случаи има и нещо по-опасно – неверните епикризи, които се правят, за да се защити дадена клинична пътека, подчерта шефът на „Медицински одит”.

Позицията на "Софиямед"

В "Софиямед": Акушерката-изверг не е подписала граждански договор

18 видове нарушения и пропуски - толкова са установени при проверката на Медицински одит за скандалната болница "Софиямед". Тя беше наз...

Не оспорваме 240-те часа извънреден труд на Емилия Ковачева. Стандартите са много хубаво нещо, но в ЕС тези стандарти се обезпечават с по 5000 лева на гражданин, а в България – с по 500 лева. Това заяви д-р Иван Колчаков, един от ръководителите на „Софиямед”.

По въпроса за по-малкото неонатолози д-р Колчаков казва, че болницата може или да привлича кадри на други болници, или да се работи извънредно. Аз лично съм почнал в университетска клиника, където месечно работех по 120 часа извънредно.

Акушерките при нас получават повече пари, отколкото лекарите в „Спешна помощ”, подчерта д-р Колчаков, без да дава примери със суми. Емилия Ковачева е работила много, за нелоши пари, добави той. И разказа, че голямото ѝ дете е имало покана да учи в Дания за фармацевт, но Емилия Ковачева е нямала пари и „е била под стрес”.

Д-р Колчаков оправда „Софиямед” и за непълната документация, дадена на съответните органи за проверката. Нямахме време поради спешността на случая, каза той.

По отношение на липсата на застраховки д-р Колчаков каза: „Пропуск”. Всички лекари обаче били застраховани за отговорност.

Здравната каса не може да спре дейността на "Софиямед"

От гледна точка на НЗОК не можем да прекратим дейността на „Софиямед”. Това каза управителят на Националната здравноосигури...

Факт е, че ако се спазват всички медицински стандарти, 90% от болниците затварят. Предишният здравен министър д-р Анна-Мария Борисов правилно каза, че трябва да имаме 1700 анестезиолози в страната, а сме със само 700. В България се харчат повече пари за цигари, отколкото за здравеопазване. Даваме само по 240 евро на човек годишно за здраве. Аз съм изпратен като на състезание за Формула 1 с трабант, ако направим съпоставка с борба срещу смъртта. Дайте ми „Ферари” и ще видите какво мога, завърши д-р Колчаков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com