Лицето на кампанията за борба с хепатита счита Петър Москов за лъжец

8634
Лицето на кампанията за борба с хепатита счита Петър Москов за лъжец

Не си изпълнявате обещанията, съжалявам, че ви се доверих. Това казва в свое открито писмо лицето на борбата с хепатита в България Христо Гешов по адрес на здравното министерство и конкретно към здравния министър Петър Москов.

На 12.01.2015 година, с флашмоб пред здравно министерство, симпатизанти на Фондация „Христо Гешов” се заляха с жълта боя в знак на протест в подкрепа на болните от хепатит. Лицето на кампанията за борба с хепатита и председател на едноименната фондация внесе конкретни искания към здравния министър д-р Петър Москов, в които настояваше здравното ведомство да инвестира повече пари в превенция, а не да плаща милиони левове за скъпоструващо лечение.

Депутати и министри бяха предизвикани да изразят подкрепа срещу опасния вирус на хепатит С

На 14 януари 2015 г.,  Сдруженията за борба с хепатита „Хепасист“ и „ХепАктив“ изпратиха имейли и писма до...

Здравният министър Москов пое ангажиемент към хепатитноболния Гешов да закупува скринингови тестове за хепатит В и С, с който фондацията му да обикаля из страната и да изследва напълно безплатно за коварния вирус. Освен това си обещание Москов обеща и мобилен кабинет, който да бъде преотстъпен на организацията.

Според Гешов обаче в ден днешен нещата стоят по друг начин: „Днес здравно министерство забравя за поетите ангажиементи към нас, макар че обещаха публично. Като носител на „тихият убиец” вярвах, че този министър би променил порочните практики в страната ни, свързани с коварния вирус. Днес се чух със зам.-министъра на здравеопазването, д-р Персенски, който категорично ми заяви, че нямал спомен да е обещавал каквото и да било, различно от осигуряване на мобилен кабинет. На мен мобилен кабинет без тестове не ми трябва. Определено съжалявам, че гласувах доверие на подобно ръководство. Съжалявам, че година и половина съм се занимавал с тази дейност и че за тази държава жертвах собствения си живот."

Според Гешов д-р Персенски е отказал да изпълни обещанията, които са дадени от здравно министерство на 12 януари тази година пред цяла България. Заместник-министърът обяснил на лицето на кампанията за борба с хепатита, че нямал спомен да е поемал подобни ангажименти към никоя организация, макар че присъстващите на флашмоба твърдят друго.

„За пореден път България показа колко държи на българският народ. Поканих здравното министерство да бъде отговорен партньор в тази социална и национална кауза, мислехме че ще срещнем разбираме, но уви. Не мисля, че аз трябва да търся държавните институции за подкрепа и партньорство. На мнение съм, че без покана всички трябва да се включат, защото здравето на българина е инвестиция в бъдещето. Не бих желал да си партнирам с лъжци, хора, които не държат на думата си и забравят всяка казана от тях дума още на следващия ден", допълни Гешов.

Христо Гешов : ДПС трябва да чуят народа и да си дадат почивка

Христо Гешов е лице на кампанията за борба и превенция с хепатита и отскоро влезе в структурите на ПП „Нова България“. С пр...

Напомняме, че Христо Гешов е носител на вируса хепатит В с тежки усложнения – цироза на черния дроб. Със стартирането на Национална информационна и скринингова кампания "Хепатитът до мен" бяха изследвани над 1 800 души напълно безплатно, благодарение на бизнеса в страната. От организацията на Гешов са помогнали на няколко души, носители на коварния вирус и на няколко пъти са правили дарения в бедстващите райони по време на наводненията. В началото на миналата година Христо Гешов отказа да приема животоподдържащите си лекарства в знак на протест срещу тогавашното ръководство на здравно министерство, в лицето на д-р Таня Андреева.

По информация на Actualno.com от 9 април здравният министър е имал здравословни проблеми - 40 градуса температура. Информацията получихме от достоверен източник, след като вече над месец д-р Москов не желае да се срещне с нас, за да отговори на редица въпроси, свързани с проверка от Главния инспекторат към Министерския съвет заради скандални нарушения в управлението на една от най-големите български болници - СРБ-НК. Точно покрай СРБ-НК са установени и нарушения в организацията на работа и въобще в управлението на здравното министерство, за които тепърва ще информираме читателите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com