Лекарският протест зависи от бюджета на НЗОК

37006
Лекарският протест зависи от бюджета на НЗОК
Снимка: БГНЕС

"Провеждането на протест на лекарите зависи от реакцията на кабинета по отношение на актуализация на бюджета на НЗОК за тази година и нормален бюджет за следващата", обясни д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), пред бТВ.

"Очакваме бюджетът да не е по-малък от реално използвания тази година – с дефицита. Защото не може да има цифри вътре – че се очакват 200 милиона лева дефицит, а в същото време да са записани 104 милиона излишък. Това е абсурдно", посочи Райчинов.

Лекарите излизат на протест срещу бюджета на НЗОК

Българският лекарски съюз (БЛС)обяви, че ще започнат протестни действия, ако бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) з...

По думите му дейностите, които бяха прехвърлени от министерство към касата, следва да се върнат, примерно ваксините. „Никъде в Европа те не са във фонд, те са национални програми и са гарантирани. Ин витрото също беше вкарано в НЗОК миналата година – то също трябва да е национална програма и то приоритетна".Сегашният проект за бюджет на Здравната каса през 2014 г., според БЛС, означава рязко свиване на болничната дейност. „Ние не искаме да има доплащане, а стабилен фонд", заключи Райчинов.

Той подчерта още, че българите могат да се възползват от лечение и медицински процедури в чужбина, в рамките на ЕС, но касата ще им възстанови само стойността на здравната услуга у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване