Лекарите от още девет области излизат на протест, иска се оставката на Москов

2510
Лекарите от още девет области излизат на протест, иска се оставката на Москов
Снимка: БГНЕС

Още 9 области се присъединят от 30 март към ефективните протестни действия на общопрактикуващите лекари. Джипитата ще бъдат подкрепени и от колегите си от Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково. Недоволството им е срещу новите правила, по които трябва да работят. Джипитата са неволни и от орязания бюджет.

Общопрактикуващите лекари категорично не са съгласни техните пациенти да бъдат заблуждавани, а те да носят отговорност за изказани от други хора неистини. Те искат ясна прозрачна и точна оценка в средствата на НЗОК, събирани от вноските на българските граждани с отчетност на всеки три месеца.

От сдpyжeниeтo нa джипитата: Hopмaтивният xaoc ни пpeвpъщa в aдминиcтpaтopи

54 общопрактикуващи лекари се включиха eфeĸтивнo в протестите на медиците в oблacт Cмoлян, което е 98% oт колегията. Лични лeĸapи зaпoч...

Лекарските протести започнаха в понеделник (28 март), тогава работните си места напуснаха джипитата от областите Кюстендил, Ямбол, Велико Търново и Разград. Ловеч и Перник също се присъединиха. От Столичната лекарска колегия (СЛК) също подкрепиха колегите си и апелираха още лекари за присъединяване към протеста.

Събранието на делегатите и председателите на дружества на СЛК на БЛС настояха проектът за решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен и да продължи действието на Национален рамков договор (НРД 2015) и възстановяване на действащите към него наредби, до приемането на нов НРД. Лекарите искат и да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на пръстовия индентификатор. И последно, но не по важност, държавата да започне незабавно да внася в пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява и да бъде решен трайно проблема със здравно неосигурените лица.

Събранието на делегатите и председателите на дружества призовават централната Комисия по професионлна етика на БЛС да се самосезира за недопустимото публично поведение на здравния министър д-р Петър Москов, уронващо морала и достойнството на българския лекар. УС на СЛК призовава Комисията по професионална етика на СЛК да се самосезира и разгледа неетичното поведение на д-р Десислава Кателиева, председател на работещите в "Спешна помощ". СЛК на БЛС апелира към всички регионални колегии и централното ръководство на БЛС към искането за оставката на министър Москов.

Междувременно от здравното министерство съобщиха, че министър Петър Москов е подписал за обнародване в Държавен вестник анекса към Националния рамков договор от 2015 г., който фактически ще замести неподписания от Български лекарски съюз нов договор за 2016 г

Москов: Поемам отговорност, затова не подавам оставка

Под краката ми е много добре, защото съм уверен в това, което правя. Така започна разговора си министърът на здравеопазването Петър Мос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com