Лекарите искат присъда за пациенти, криещи умишлено опасни болести

9351
Лекарите искат присъда за пациенти, криещи умишлено опасни болести

Криминално наказание да грози всеки, който скрива от какво е болен. Това искане отправиха от Българския лекарски съюз (БЛС) заради зачестилите случаи на пациенти, които не казват, че са болни например от хепатит, защото им предстои операция, информира "Дарик".

Предложението бе отправено по време на представянето на кампания, която има за цел да поощри изследванията за наличие на хепатит В и хепатит С служителите на центровете за спешна медицинска помощ в страната. Според статистиката всеки осми лекар у нас е изложен на риск от заразяване с хепатит, като в най-голяма степен това се отнася до спешните медици.

Експерт: Бруцелозата може да се появи отново при пациент, който веднъж се е излекувал

Бруцелозата може да бъде много опасна за здравето на хората и има голям риск заболяването отново да се повтори. Това каза проф. Тодор ...

Засега лекарите не са единодушни какво точно трябва да е наказанието за прикриване на болест, но са категорични, че такова трябва да има, каза  заместник-председателя на организацията д-р Галинка Павлова.

"Наистина да се криминализира укриването на наличие на заболяване. Когато попаднат пациенти в болнично заведение и на тях им се налага някаква планова операция, често те скриват, не декларират, че носят вируса на хепатит B и C, а в същото време знаят, че са болни. БЛС ще настоява да носят наказателна отговорност, когато попълват декларация с невярно съдържание", обобщи тя.

По неофициални данни, в България засегнатите от хепатитни вируси са около 500 000 души, но голяма част от тях не знаят това. По-страшното е, че един-двама на всеки десет души се излекуват изцяло, а останалите остават хронични носители на вируса и могат да го предадат на здрав човек.

Искането на лекарите е второто по-значимо през тази седмица, след като вече се появи идея да поскъпне "Гражданска застраховка" за автомобилите и с допълнителните приходи да се плаща за лечението на пострадали от катастрофи.

Ваксината срещу ебола - вече 100% ефективна

Светът за първи път е на прага да успее да предпазва хората от eбола, съобщи Световната здравна организация, след като данните от опит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com