Готови са пакетите със здравни услуги, за които ще плаща НЗОК

8641
Готови са пакетите със здравни услуги, за които ще плаща НЗОК
Снимка: БГНЕС

Готови са двата пакета с дейности, които Здравната каса ще плаща за лечението на осигурените пациенти.

Малко по-късно днес здравното министерство ще ги обсъди с лекарите и с пациентските организации.

Над 200 хил. души са лишени от линейки у нас

3% от населението на страната ни или 211 хил. български граждани са лишени от възможността да получат спешна медицинска помощ. Причинат...

Има заболявания, малко на брой, които попадат в допълнителния пакет – сред тях са дерматологичните проблеми. Има такива, които попадат и в двата пакета, като урологичните заболявания. За тях лекарите ще преценяват дали пациентът да бъде приет веднага или може да изчака, предаде бтв.

Проектите на основния и допълнителния пакет заболявания са готови, но не са остойностени, коментираха пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов и председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.

В пакетите са описани по-скоро състояния, според които пациентите имат нужда от незабавен прием в болница или позволяват отлагане във времето на лечението, обясни министър Москов. По думите му отлагането на лечението няма да може да бъде неограничено във времето и ще бъде предвиден срок, до който пациентът ще трябва да бъде лекуван в болница.

В основния пакет са включени социалнозначими заболявания, детско и майчино здравеопазване, спешни състояния, а в допълнителния - пет-шест заболявания, допълни той, но не уточни кои са те.

Болниците намалят приема през зимата

Болниците ще намалят приема си през зимата, когато най-много пациенти се нуждаят от помощ. Причината е, че са усвоили авансово част от ...

Около 20 клинични пътеки за различни заболявания и процедурите, които се извършват за тях, ще бъдат прехвърлени в амбулаторни условия, но ще се извършват в болниците, каза Грозев. Той посочи, че това биха могли да бъдат процедури в областта на очните заболявания, гастроскопии, артроскопии, вливания на цитостатици, и др.

По думите на Грозев предстоят разговори за това, че там, където има свободни болнични легла, пациентите ще бъдат приемани дори и ако лечението им би могло да се отложи.

В отговор на въпрос дали Здравната каса ще издържи финансово на тези промени, министър Москов отговори утвърдително.

Грозев коментира, че след като в основния пакет са включени социалнозначими заболявания и пациентите няма да чакат, не би следвало да се налагат лимити. Няма никаква логика нещо, което е гарантирано от държавата, да бъде лимитирано, допълни Грозев.

Здравното съсловие против лимитите за болниците

Здравните съсловни организации се обявиха против лимитите за болниците, предаде БГНЕС. Това стана ясно на националната кръгла маса &b...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com