Д-р Каталиева: Екипите на Бърза помощ не са равномерно разпределени

6857
Д-р Каталиева: Екипите на Бърза помощ не са равномерно разпределени
Снимка: БГНЕС

След като има закъснения, най-вероятно, е защото линейките не са разположени както трябва. Това каза д-р Десислава Каталиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, пред "Фокус".

„Проблем е и това, че не навсякъде е равномерно разпределението на екипите на Спешна помощ”, заяви д-р Каталиева. Тя посочи за пример европейските страни, в които се използват компютърни анализи на конкретни ситуации, например колко екипа трябва да бъдат налични в определена част на денонощието, по време на празник, при различни атмосферни условия, при натовареност и дадена заболеваемост. „Ако това нещо се случи в България, ще бъде много по-лесно. Така работят колегите в Америка и Западна Европа. Не е необходимо тази бройка на екипи да е стационарна, а е редно тя да бъде преразпределяна според ситуацията и необходимостта”, отбеляза д-р Десислава Каталиева.

Лиляна Павлова обяви, че за Спешната помощ у нас ще бъдат осигурени 300 линейки

С над 160 млн. лева ще подкрепим Спешната помощ и закупуването на 300 линейки. Това каза министърът на регионалното развитие и благоуст...

Според нея е силна нуждата от Национална карта на Спешната помощ, за да могат да се разпределят по-правилно лекарските екипи.

Тя изрази надежда, че стандартът на Министерство на здравеопазването ще бъде приет. „Без тези промени, каквото и да прави Спешната помощ, каквито и средства да се наливат за нови заплати, нови линейки, ремонти на лечебните заведения, ако няма нормативни промени и нови правила, ще бъде много трудно системата да се промени. В момента най-важното е да бъдем навреме за хората, които се нуждаят от нас”, подчерта д-р Каталиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване