Д-р Хасърджиев: Бежанската вълна може да донесе редки заболявания

6378
Д-р Хасърджиев: Бежанската вълна може да донесе редки заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Възможно е вследствие на бежанската вълна да се появят редки заболявания и тогава ситуацията за неваксинираните деца може да бъде пагубна. Това каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

„Този проблем е актуален не само в момента, но и през всички години, в които България е приемала бежанци. Здравето на мигрантите е от изключителна важност, както като проява на отговорност от нашата страна и нашето общество към тези, които бягат от изключително лошата ситуация в техните държави, така и заради отговорността, която носим към българското население. Съвсем възможно е пренасянето на различни инфекции и зарази”, заяви Хасърджиев пред "Фокус".

Ваксините предотвратяват смъртта на над 2,5 млн. деца годишно

Всяка година благодарение на ваксините се предотвратява смъртта на над 2,5 милиона души от дифтерия, тетанус и морбили - заболявания,...

По думите му в много големи групи от тези бежанци не е известно какви ваксини са правени и дали въобще са осъществявани. „Поради тази причина трябва да има много засилен контрол, но и системни информационни кампании и осигурени достатъчно количества налични ваксини и лекарствени средства”, подчерта Хасърджиев. Той припомни, че е преди няколко седмици се е появил случай на две бежански деца с Хепатит А.

Неведнъж и аз, и всички български експерти сме казвали, че неваксинирането на деца е не само безотговорно отношение на родителите, то е престъпно нехайство, което би трябвало да се третира с най-голямата сила на закона, за да се защитят правата на децата, каза Хасърджиев.

Според него ситуацията за неваксинираните деца може да бъде пагубна. "Единствено по дебелите книги съществуват все още снимки на инвалидизирани деца без крака, ръце, с изкривени тела, които няма как да се придвижват, в следствие на това, че преди време не е имало ваксина за полиомиелит”, отбеляза Хасърджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване