Д-р Дечо Дечев: Москов търси нова изкупителна жертва за провала си

15724
Д-р Дечо Дечев: Москов търси нова изкупителна жертва за провала си

Не мога да разбера защо за някои хора е толкова трудно да разберат, че за пациента е важно да му решиш проблема, а не колко струва. Това заяви Нана Гладуиш, която има фондация за борба с рака на гърдата.

Отивам в една болница да се оперирам и се оказва, че лечебното заведение няма патология. И след като се оперирам, трябва да ида във ВМА за последваща процедура и трябва да платя пари за това. А първата болница вече е взела пари за операцията ми по клинична пътека, заяви Гладуиш в сутрешния блок на Нова телевизия.

Ще отрежа и от магистралите, от каквото искате, защото здравето няма цена

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на организирания от КРИБ форум "Здравна реформа: Бизнес диагноза". Още 8 млрд. лева бих да...

Всичко това, което чуваме в последните дни и месеци, се прави, за да се разбере дали са реални тези 3,3 млрд. лева за здраве (бел. ред. – според здравния министър НЗОК дава 4 млрд. лева годишно, а още почти толкова идват и от джобовете ни директно) и дали ги харчим адекватно, каза бившият директор на „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев (бел. ред. – той беше уволнен заради критиките си към здравната реформа). И беше категоричен, че тези пари са между 20 и 50 пъти по-малко, отколкото отделя европейският пациент. Не може българският пациент да има 230 евро в джоба средно за здраве, а един австриец да е с 4000 евро – е няма как да имаш равнопостованост. А втората теза е как харчим нашите 230 евро. Никой не говори за ежедневните проблеми в момента, които се появиха, защото Петър Москов приемаше като атака всяка една критика срещу методиката за плащане. Сега трябва да приеме, че се получава вече дълг от 200 млн. лева на полугодието в здравеопазването, подчерта Дечев.

В момента се търси поредната изкупителна жертва за провала, който се очертава в здравното министерство. Нарочено е ръководството на НЗОК, което е назначено от само три месеца и има експертен потенциал. Като слушах вчерашната презентация изглеждаше сякаш сега почваме със здравната реформа, а девет месеца се тъпче на едно място и това доведе до сегашната ситуация, категоричен беше Дечев. Той добави, че нещата трябва да се променят, но е факт, че механизмите за контрол в НЗОК са принизени до нулата, а контролът трябва да се осъществи от здравния министър – от Петър  Москов.

Същевременно д-р Красимира Иванова, която е началник на отделението по неонатология в Първа АГ болница и сестра на премиера Бойко Борисов, обясни, че работещите лекари трудно могат да разберат какво се случва с паричния поток в здравето. От три години съм в това отделение и не виждам разлика по отношение на оборудването, за заплатите да не говорим, каза тя. Може би на други места е различно, но моят свят е тук, сред новородените бебета, добави д-р Иванова. И посочи масичка за реанимация, която по думите ѝ е на 50 години. Справяме се заради човешкия фактор, категорична беше тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com