Цветелин Кънчев "изписа вежди" на ромите и нападна министър Москов

41647
Цветелин Кънчев "изписа вежди" на ромите и нападна министър Москов
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Евророма" коментира по интересен начин вчерашното изказване на министъра на здравеопазването Петър Москов във Facebook.

В него Москов заявяваше: "Дотук с приказките за това кой какви права имал и с призивите и обещанията да не правим повече така! Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат...

Петър Москов: Спешната помощ се нуждае от 3 неща

Наследявате най-тежкото министерство. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков при официалното предаване н...

От утре, навсякъде където е имало такива инциденти, екипи на СП ще влизат само след постигнато споразумение с местните "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията. Когато е възможно и както е възможно".

Тази сутрин в ефира на Нова телевизия ромският лидер заяви, че от партията му настояват виновните за нападенията над спешни медици да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Във всички случаи обаче в кражбите на "бялата мафия" и източването на НЗОК не участвали роми. Отделно, че в 10 случая на кражба на еврофондове нямало нито един случай на кражба от страна на роми.

Кънчев продължи с "изписването на вежди" и заяви, че ромите правят дребните проблеми, а останалите големите. Ромският лидер нападна министъра, че не може да се справи с проблема и си търси причина, с която да оправдае провала си.

От своя страна Москов отговори на обвиненията, посочвайки че помни какво е хипократовата клетва и в какво се е клел. Той допълни, че социалното неравенство не поражда специални права.

Нова концепция начертава пътя на развитие на спешната помощ

Правителството прие Концепция за развитие на системата за спешна медицинска помощ. Стратегическата цел, формулирана в документа, е насо...

Министърът на здравеопазването поиска помощ от Кънчев, за да се разреши въпросът с влизането на екипи на спешната помощ в ромските махали. На това ромският лидер отговори, че би могъл да се ангажира, само ако Москов се извини за направеното вчера изказване и да спре да поставя всички под общ знаменател.

Москов отказа да се извини и посочи, че не дели злосторниците на расова основа. Все пак той припомни, че 80% от случаите на нападения над спешни медици са се случили в ромските махали (175 от общо 227 случая).

Десислава Каталиева от Националния алианс на работещите в Спешната помощ беше категорична, че най-често агресията идва от не от пациента, колкото от неговите близки. Тя обясни, че й е трудно да си върши работата, докато около нея хвърчат заплахи за саморазправа.

"Как да си вършим работата, ако не ни е гарантирана сигурност", попита експертът. Тя беше категорична, че за първи път Москов се е извинил на спешните медици за условията, в които работят.

ДПС вкара законопроект за грижа за роми, чиито къщи са съборени от властите

Движението за права и свободи готви промени в закона, с които ще се спре незаконното събаряне на ромски махали и ще се регламентира въп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com