България е на челни места в ЕС по плащания от джоба на пациентите

4721
България е на челни места в ЕС по плащания от джоба на пациентите
Снимка: БГНЕС

България се нарежда на челни позиции по т.нар. "плащания от джоба на пациентите", в сравнение с други страни членки в ЕС. При нас това са над 40% от общите разходи за здравеопазване. Това съобщават от Националната пациентска организация.

Страната ни изостава значително по ред други показатели – процент на публични разходи за здраве, процент на населението с незадоволени потребности от здравни грижи поради финансови бариери и др.

Болните от муковисцидоза: Държавата ни обрича

България обрича пациентите с рядкото генетично заболяване муковисцидоза. Грижите за тези болни са на по-високо ниво дори в съседна Маке...

Наскоро публикуваното становище на Експертната група за ефективни начини за инвестиране в здравеопазването относно достъпа до здравни услуги отчете взаимовръзката между доплащането от страна на пациентите и ефективността на здравните системи. Това означава, че колкото по-висок е процентът на доплащане в една страна, толкова по-ниски резултати генерира тя, особено по отношение на достъпа до здравни грижи и подобряване здравето на населението, което от своя страна има пряк ефект за постигането на по-голям икономически растеж.

Становището и основните препоръки в него бяха основен акцент по време на здравен дебат, който се проведе на 17 ноември 2015 г. в Европейския парламент в Брюксел, организиран от Групата на евродепутати, които работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествена медицинска грижа със съпредседател българският евродепутат д-р Андрей Ковачев, и Европейското партньорство за достъп до качествено здравеопазване с генерален секретар д-р Станимир Хасърджиев.

По време на събитието представители на Европейската комисия и Люксембургското председателство на Съвета на ЕС представиха работата и инициативите на двете институции в тази област. Председателят на експертната група проф. Ян Де Масенер, професор по семейна медицина и първична медицинска помощ в Университета Гент (Белгия), както и докладчикът за становището д-р Сара Томсън, старши специалист по финансиране на здравеопазването в Регионалния офис на СЗО за Европа, подчертаха наличието на огромни неравенства по отношение на достъпа на пациентите до качествено здравеопазване в рамките на страните членки на ЕС, както и между тях. Докладът разглежда основните бариери пред достъпа - финансова достъпност, навременност и наличност на здравни услуги. Една от основните препоръки на експертите е да се събират повече и по-надеждни данни, чрез които да разберем колко точно са пациентите с ограничен достъп до здравни услуги във всяка страна членка, какво точно липсва или не е ефективно и би трябвало да се промени.

"Трябва ни пълна и точна информация за проблема, за да може европейските институции да помогнат на националните власти да разработят мерки за неговото преодоляване. Както за успешното лечение на едно заболяване е нужна точна диагноза, така и за намаляването на здравните неравенства трябва да знаем в какво се изразяват проблемите с достъпа във всяка една от страните членки. Радвам се, че в това отношение препоръките на експертите съвпадат напълно с нашите искания за по-ефективно измерване на достъпа чрез разработването на нови показатели”, заяви д-р Андрей Ковачев.

Пациентите към лекарите: Не ни лекувате, ако ви кажем, че сме болни от СПИН и хепатит

Пациентите са принудени да крият дали са болни от ужасяващи неща като хепатит или ХИВ, за да получат лекарска помощ. Този основен аргум...

По време на събитието беше обявено, че по предложение на инициираната от Андрей Ковачев група в Европейския парламент в бюджета на ЕС за следващата година ще бъдат предвидени средства за тази цел. Според Ковачев реализацията на проекта ще донесе конкретни ползи за пациентите в цяла Европа, но това ще се усети особено в страни като България, където иновациите достигат по-бавно или достъпът до здравеопазване е ограничен поради финансови причини. Според него измерването на достъпа до здравни услуги е важна стъпка към намаляването на здравните неравенства в Европа.

Д-р Станимир Хасърджиев добави: „Европейското партньорство приветства предприетите стъпки от страна на Комисията, Парламента и страните членки за поставяне на проблемите с достъпа по-високо в техния дневен ред. Време е да се фокусираме върху намирането на възможни решения, като например създаване на инструмент за измерване на достъпа. По този начин ще успеем да идентифицираме пречките и бариерите до здравни грижи в ЕС, да добием обща представа за това какво означава една здравна система да бъде достъпна и да подкрепим страните членки в усилията им да създадат по-добро здравеопазване за всички граждани“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване