Бюджетът на НЗОК за догодина мина на първо четене

4886
Бюджетът на НЗОК за догодина мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

Със 117 гласа „за“, 45 „против“ и 15 „въздържал се“, бюджетът на НЗОК за догодина беше приет на първо четене в пленарна зала.

Според предложението графа „Приходи и трансфери“ на здравната каса ще е в размер на 3,204 млрд. лева. Очаква се всички те да бъдат оползотворени. Най-голямото перо са здравноосигурителните приходи – очакванията са за 3,166 млрд. лева. Резервът е малко над 316 хил. лева. Размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2016 г. е 8 на сто.

На ниво комисия: Държавата дава още 129 млн. лева на НЗОК за догодина

Най-песимистичната прогноза за изпълнение на бюджета към 31 септември следващата година на НЗОК е да има дефицит към 60 млн. лв., но ни...

Интересен факт е, че отрицателен вот дадоха червеният депутат Жельо Бойчев и бившият финансов министър Петър Чобанов. И двамата са против „ултимативните предложения“, които са на линия в законопроекта. Те разкритикуваха липсата на т.нар. договорно начало. Сред тях е и идеята на здравното министерство НЗОК да сключва договори не с всички болници. В здравната реформа сключването на договори между болниците и НЗОК ще се определя по все още изготвяща се национална здравна карта, която да определи в къде колко и какви болници има, за да се изяснят здравните потребности на всеки регион. Където болниците са повече, НЗОК ще сключва договори само с някои. Те ще се определят по нива на компетентност.

Съгласно новатата ал. 6, чл. 54 „Националните рамкови договори се приемат не по-късно от последния ден на месец февруари, влизат в сила на 1 април на съответната година и следва да са съобразени с бюдж ета на НЗОК за същата година“.

На ниво комисия Българският лекарси съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС) изразиха сериозни притеснения от проектобюджета. БЛС счита, че 4% от БВП за здравеопазване са твърде малко. БЗС пък е категоричен, че средствата за денталната помощ са недостатъчни. И двата съюза са против промените, които ще спрат преките преговори по различните дейности. Специално БЗС е против да не може да участва в преговорите за обемите и цените на отделните дентални дейности.

 

Шарков успокоява: С пръстовия идентификатор и трети братовчеди ще ви вземат лекарствата

С пръстовия идентификатор, който от здравното министерство се канят да въведат и в аптеките, дори „роднини до трето коляно”...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване