БЛС организира национален протест на 6 април

2758
БЛС организира национален протест на 6 април
Снимка: Getty Images / Guliver

На 6 април БЛС организира национален протест.

"Нещата ескалираха достатъчно, за да обявим този протест общонационален на 6 април. В подкрепа на нашите колеги, които са тук, неяснотите, които произтичат и в болничната помощ, ситуацията, в която се намира извънболничната помощ. Все още за съжаление не сме видяли т. нар. решение на Касата, което ние определено ще обжалваме във ВАС", заяви д-р Венцислав Грозев, председател на съсловната организация,.

Оставка на министър Петър Москов засега не се иска от УС на БЛС и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Десетки лични лекари от София протестираха пред БЧК. Те настояват отново да бъде задействан Рамковият договор от 2015 година, както и да се обсъдят нормативните промени в наредбите със съсловните организации. Протестът им беше подкрепен от Българския лекарски съюз. Личните лекари не изключват възможността да не подпишат индивидуалните си договори с Касата.

В 8.00 сутринта десетки доктори се събраха пред сградата на БЧК, с българския трикольор и плакат с големи червени букви - ПРОТЕСТ. Огорчени от пренеблегването на проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ, от формалното отношение на Министерството на здравеопазването към тях, личните лекари предприехаефективните протестни действия. Утежняване на писмената работа и липса на време за преглед на пациентите е основната причина личните лекари да протестират, предаде БНР.

За пациентите има работещи дежурни кабинети към всеки Диагностично-консултативен център, уточняват протестиращите лекари.

Общопрактикуващите лекари в Русе се включиха от днес в протеста на медиците. В града работят около 20 кабинета от общо 90, а само на три места се приемат болни.

Намерението си да затворят кабинетите си лекарите в Русе обявиха още във вторник. Те се присъединиха към колегите си от страната като изразиха недоволството си от нововъведенията в здравеопазването.

"Моля, заповядайте в кабинета ми, стойте един ден, стойте два дена, стойте десет дена и ще видите на какво сме подложени. Аз съм 40 години лекар, до тука ми дойде. Как навремето нямахме такава бумащина и си вършехме чисто лекарската работа. Какъв лекар съм аз в момента? Аз съм счетоводител и лекар, и касиер, и търговски представител, и фармацевт вече", заяви протестиращ медик.

Лекари от Благоевград предупреждават: 100 болници са без връзка с НЗОК от 1 април

100 общински болници от утре 1 април остават без софтуер за връзка с Националната здравна каса, това стана ясно по време на днешния про...

Лекарите апелираха за разбиране от страна на пациентите си, които пък трябваше да разчитат само на три кабинета в целия град.

Над 400 медици се събраха на протест пред Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Да подкрепят общопрактикуващите лекари в исканията им да спре хаосът в системата дойдоха специалисти от доболничната помощ и лекари от няколко пловдивски болници.

Втори пореден ден общопрактикуващите лекари от Силистра и областта прекъснаха работа за 1 час в знак на протест срещу реформите в здравеопазването, които касаят дейността им. Лекарите са категорични, че стачката им не е за пари, а за да защитят правото си на нормална работа и правата на пациентите.

През последните 15 години семейните лекари в Силистра и областта са намалели с 1/3. В момента са 58, на средна възраст 60 години. 19 са незаетите лекарски практики, припомни председателят на областната структура на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Стелияна Величкова и призова пациентите да проявят разбиране. По думите й лекарите протестират за да могат пациентите да получат по-добра профилактична грижа и достъп до медицински грижи, за това очакват от гражданите да ги подкрепят. Пациенти казаха, че разбират аргументите на лекарите, но имат и забележки км тяхната работа. Хората недоволстват, защото масово джипита-та искали по 3 лева такса за преглед на пенсионери, които според нормативната уредба трябва да плащат по 1 лев. По време на стачката пред дежурния кабинет в Силистра нямаше опашки.

Протестът ще продължи и утре със спиране на работа за 1 час – от 11 до 12 часа. За времето на стачката ще работят дежурни кабинети в поликлиниките в Силистра, Тутракан и Дулово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com