Бивш здравен министър: Депутатите да решат проблема с ваксините

3536
Бивш здравен министър: Депутатите да решат проблема с ваксините
Снимка: БГНЕС

В Европа има само 2 фирми, които произвеждат ваксини. Те планират производството си 4-5 години напред, а нашият Закон за обществените поръчки не позволява да има обществена поръчка, планирана над година напред. Ако законът бъде променен, няма да има проблем с ваксините. Това заяви пред bTV бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

Според Ненков фирмите могат да правят каквото си искат, защото са монополисти. Той заяви, че съгласно нашето законодателство може да се направи нещо като рамково споразумение, но то не е ясно разписано. Може един министър да го сключи, следващ да го отмени, поясни Ненков.

За тези ваксини аз съм говорил с турския премиер, заяви Борисов

Проблемът с ваксините е абсолютно изкуствен и е абсолютно извън ГЕРБ. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на Третата политическа...

Нека нашите народни избраници, които са супер умни, със страшни юридически екипи, да измислят законово как да ни измъкнат. А след това ще можем да бъде включени в производствения цикъл, каза Ненков. Той уточни, че ако уредим нещата законово, можем да влезем в следващия цикъл – според това кога точно сме готови със закона. Някой някакси не разбира, че с тези фирми трябва да се сключи дългосрочен договор – говорим за големи корпорации, с доказани продукти, подчерта Ненков.

Не знам дали ваксините от Турция са забранени по закон. Чета медии, но те не са достатъчно достоверен източник. Генералният извод е, че се налива вода в мелницата на тези родители, които не си ваксинират децата. Това е изключително опасно, смята Ненков. Ако на опаковката пише „Пентаксим” и „Санофи”, това е гаранция за качество. Има обаче органи, които си мълчат като мишки, а трябва да кажат – тази ваксина се произвежда от турски завод и не става за нищо или пък няма проблем. Нямаме ясна информация за ампулката „Пентаксим” от Турция, констатира Ненков. Според него в Турция не им дреме за нашите деца и ние трябва да поемем отговорност за безопасността на ваксините.

Много Турция се събра в здравното министерство - ваксини оттам, отпечатъците за пръстовия идентификатор ще се "уреждат" от турска фирма, ако е вярно, каза още Ненков. Според него това е опит за контрол. Припомняме, че обещанието на Петър Москов е пръстовият идентификатор за влизане в болница и взмеане на лекарства от НЗОК ще заработи от април тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com