Актуализацията на НЗОК мина, 42-рото Народно събрание е история

42617
Актуализацията на НЗОК мина, 42-рото Народно събрание е история
Снимка: БГНЕС

Актуализацията на бюджета на НЗОК беше приета, макар и без почти никакви поправки. С днешното си, последно заседание, 42-рото Народно събрание одобри здравният бюджет да се актуализира с 225 млн. лева. Депутатите приеха и отпускането на 50 милиона лева за бедстващите хора и райони след наводнението в Мизия

Дебатът

Бюджетната комисия прие актуализацията на бюджета на Здравната каса

Комисията по бюджет и финанси подкрепи на второ четене актуализацията на бюджета на Здравната каса с 225 млн. лева, предаде БГНЕС. Пр...

Веднага Менда Стоянова посочи дефект в предложението на БСП как да се актуализира бюджета на НЗОК с 225 млн. лева. Предлагате да увеличим разходите на НЗОК за сметка на намаление на разходите на 45 държавни институции. По този начин предлагате да блокираме държавата – да се намалят разходите им с де факто 15%. Как тогава ще се реализира Законът за МВР, попита Стоянова. И заяви, че ГЕРБ няма да участва в „тази дестабилизация на държавата”.

Използвате лекарите, пациентите и цялото общество, за да промъкнете други промени. Заради тях 90 ведомства ще останат без пари до края на годината, подкрепи колежката си и бившият здравен министър Десислава Атанасова. Затова нека БСП, нека г-н Мерджанов и г-н Гечев обяснят как ще се реализира Законът за МВР. Пускате трохичка, а анализите показват дупка в НЗОК до края на годината от 491 млн. лева. Следващото редовно правителство ще трябва пак да иска актуализация и да се поправят щети, направени сега, добави Атанасова.

Като аргумент срещу думите на Десислава Атанасова веднага се появиха следните думи – от Емил Георгиев, който внесе предложението да отпадне точката с актуализацията на държавния бюджет и от Христо Монов. Георгиев се обърна към Атанасова с препоръка да каже къде отидоха здравни вноски за 1,5 млрд. лева по времето на ГЕРБ, когато Симеон Дянков ги прехвърли във фискалния резерв. А Монов, който нашумя с изявлението си за „интернет лумпените” преди около година, заяви, че на латински, на който език се полага Хипократовата клетва, Менда означава „лъжа” (бел. ред – mendacium означава лъжа).

В крайна сметка Румен Гечев, който е известен като вицепремиер по икономическите въпроси, посочи, че бюджетът очаква пари от Брюксел – 700 млн. лева, които вече са похарчени от държавния бюджет по оперативни програми. Със свиване на административни разходи и с тези пари може да се намерят 225 млн. лева за бюджета на НЗОК.

Над 1 млн. болни на опашка за корекции в здравните книжки

По-малко от месец имат над 1 млн. хронично болни, за да презаверят рецептурните си книжки. Ако не го направят до 31 август, няма да м...

Корпоративна търговска банка

За капак предложението на Йордан Цонев да се разкриват имената на всички лица, които подават декларации по реда на Закона за публичност на имущество на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, беше отхвърлено да влезе за обсъждане в пленарна зала. При първото гласуване 40 депутати бяха „за”, 31 "против" – всички от ДПС т.е. 33-ма и само 7 от БСП, но останалите бяха или против, или въздържали се и съгласно правилника на Народното събрание не беше постигната граница от 50% съгласни при фактическия вот (40 е по-малко от 50% от 97 гласували депутати). Цонев предложи прегласуване и резултатът беше на практика същия – 40 гласа „за”, 32 „против” и 26 „въздържал се”. Ако беше прието предложението му, то трябваше да влезе в преходните и заключителните разпоредби на Закона за актуализация на НЗОК, макар да няма нищо общо с темата "здравеопазване".

Преди гласуването председателят на ДПС Лютви Местан каза следното: "По това кой как гласува ще познаем кой какви отношения и зависимости има с КТБ. Няма нищо по-лесно от това на формално основание да отхвърлите предложението. Тук става дума за неоспорима целесъобразност. Публичният интерес е свързан с разкриването на банковата тайна, с КТБ, на абсолютно всички публични фигури. Няма никакво оправдание, никакво обяснение както отсъствието от зала, така и отхвърляне на това предложение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване