Здравната каса очаква близо 100 млн. лв. дефицит

7105
Здравната каса очаква близо 100 млн. лв. дефицит
Снимка: БГНЕС

Близо 100 млн. лв. е дефицитът, който здравната каса очаква в края на годината. Това показват цифрите във финансовия отчет на фонда за дейността му през първата половина на 2015 и очакваното изпълнение на бюджета му до декември. Той трябва да се разгледа от Надзорния съвет на касата днес, а след това и от депутатите, предаде Стандарт нюз.

Общо 3.07 млрд. лв. са разходите на касата за тази година, от тях към момента за здравни плащания са предназначени 2.9 млрд. лв. Недостиг на парите към момента се очертава по три пера - лекарства за домашно лечение (- 67 млн. лв.), медикаменти за рак в болниците (- 54 млн. лв.) и за болниците (- 30 млн. лв.). Общо на касата към края на годината няма да достигат 152 млн. лв.

Не са отменени изискванията на НЗОК за лечението на ревматологично болните

Изискванията на НЗОК за лечението на ревматологично болните не са отменени, съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Във връзка с появили се в...

В същото време обаче фондът разполага все още с резерв от 54 млн. лв. Така на практика според експертите и сегашният темп на разходите през декември ще се наложи да се намерят 100 млн. лв.

Предложението на касата към момента е парите от резерва да се дадат за лекарства за рак, а на болниците да се плати, ако има преизпълнение на приходите. Останалите 67 млн. лв. за медикаменти за домашно лечение пък да се прехвърлят за плащане през 2016 г. Ако междувременно сработи механизма за предлагане на задължително отстъпки обаче, както иска здравно министерство, тези средства може да се окажат по-малко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com